Får betala en miljon i veckan

Upp emot en miljon kronor i veckan är priset som Gotlandspolisen lokalt får betala för insatserna med start på tisdagsmorgonen i Ojnareskogen.

I notan ingår merkostnader för Stockholmspolisen, som kommit till ön med 70 särskilt utbildade poliser, sex polishästar, terrängfordon och specialutrustning.

28 augusti 2012 04:00

Kommenderingschefen Isabel Thorén från Stockholmspolisen berättar att från tisdagsmorgonen slås en mänsklig ring av poliser runt ett hundra meter stort område, som en bubbla, kring Nordkalks skogsmaskiner.


Hundpatruller
- Nattetid är det hundpatruller som bevakar och säkrar området och vår egen utrustning. Dagar och kvällar finns ridande polis i en yttre ring utanför hundrameterscirkeln, berättar hon.

Innanför den mänskliga muren är det förbjudet område för alla utom för Nordkalks folk och deras maskiner. Cirkeln är så stor som anses behövas för att säkra att ingen tar skada av exempelvis fallande träd.


Jobbar i skift
Stockholmspolisen och Gotlandspolisen samarbetar och jobbar skift dygnet runt ute i skogen.

Nordkalk beräknar att avverkningen av det de 60 hektar stora området kräver två veckors arbete.

Isabel Thorén berättar att polisen insats planeras pågå mellan 14 dagar och en månad.

- Strategin är fortsatt kommunikation. Det är vårt främsta vapen, konstaterar hon.

Hon förklarar att polisens två huvuduppgifter i Bunge är att se till att folk får demonstrera och att hjälpa Nordkalk att bedriva sin verksamhet.


Ridande poliser
- Polisen har, med lagstöd, skyldighet att tillgodose båda parters rätt, både de som demonstrerar och de som skövlar skogen, säger kommenderingschefen.

Med båten till Visby kom på söndagseftermiddagen Stockholms-poliser med särskild utbildning och utrustning, hästtransporter, fyrhjuliga terrängfordon och fordon för särskild polistaktik.

- Det är poliser med utbildning i kommunikation och ridande polis. Vi vill ha dialog, inte konfrontation, betonar Isabel Thorén.


Miljoninsats
För Gotlandspolisen beräknas kostnaderna bli mellan 800 000 kronor och en miljon per vecka. I summan ingår merkostnaderna för styrkan från Stockholm, bland annat hotellboende i Visby, medan Stockholms-polisen betalar de egna lönerna.

För Stockholmspolisen blir kostnaden en resursförlust på hemmaplan. Något konto för extraordinära insatser finns varken i Stockholmspolisens eller Gotlandspolisens budget.


Stor kostnad
- Det blir en stor kostnad för Gotlandspolisen som har 98-99 miljoner i budget. Vi kommer att få göra prioriteringar i den ordinarie verksamheten wpå ön, konstaterar kriminalchef Mats Holst.

Stockholmspolisen har vana från liknande händelser, som vid "TV-eken" och Aspuddsbadet i Stockholm, och på Gotland under Almedalsveckan.

Kommenderingschefen redovisade läget och konstaterade att Nordkalk, efter domen i Mark- och miljödomstolen den 5 juli, fick rätt att börja förbereda brytning.

Så jobbar vi med nyheter