15:45 Läget i Ojnareskogen

Polisen bekräftar att sex personer har omhändertagits under dagen. - De satt innanför avspärrningarna. Vi bad dem att de skulle flytta på sig och när de inte gjorde det bar vi bort dem, säger polisens presstalesman David Smitterberg.

31 augusti 2012 09:41

Aktivisterna fördes med militärens utlånade terrängfordon till länsväg 148 där de släpptens av. De är i nuläget inte misstänkta för något brott.
Arbetet med att röja skogen lades ner redan vid 13.30.
Varför så tidigt?
- Det var av arbetstidstekniska skäl och hade inget med demonstrationerna att göra.

 

13.30 - Nu kan ni gå hem, skogsmaskinerna har lagt av för dagen.
Det beskedet fick aktivisten Simon Rosén när han pratade med en av poliserna i Ojnareskogen nyss.
- Men vi vet inte om vi kan lita på det. Vi hör fortfarande röjningssågar.

 

Enligt Simon Rosén har en handfull personer omhändertagits av polisen under förmiddagen och förts bort med hjälp av de terrängfordon som polisen lånat av militären.

För övrigt öser regnet fortfarande ner över Ojnareskogen.

 

10:30 Polisens presstalesman David Smitterberg har varit på plats under morgonen och han säger att skogsmaskinerna är igång och röjer och att det rör sig en hel del demonstranter i området.
- Ett par stycken har klättrat upp i träd och då väljer man att inte såga ner de träden, säger han.

 

09:40 

Närmare 50 personer följde med till demonstranternas läger i Ojnareskogen efter torsdagskvällens offentliga debatt mellan politiker, ojnaredemonstranter, miljöorganisationer och företrädare för Nordkalk.

 

Det är en blöt morgon och Salomon Abresparr, ordförande för Fältbiologerna, säger att det blev en sen kväll. Han är glad att så många valde att följa med till lägret och stanna över natten.

Det ihärdiga regnet gjorde att många valde att stanna lite längre i sina tält denna morgon.

Under torsdagen tog sig ett tiotal personer in i den avspärrade zonen för att gömma sig i hopp om att avverkningen skulle avbrytas på grund av säkerhetsrisken. Men arbetet stoppades bara en kortare tid, polisen valde att tillåta avverkningen att fortsätta trots att det fortfarande kunde finnas demonstranter inom området.

- Jag tror att folk kommer att ta sig in i zonen, säger Salomon Abresparr, men säger att man inte haft något möte om vad som ska hända under dagen.

Han hoppas också att gårdagskvällens debatt ska ge resultat.

- Vi hoppas ju att när tusen personer igår vädjade till Nordkalk att avbryta avverkningen till dess att Högsta domstolen från pröva fallet, att Nordkalk nu tar till sig av den starka opinionen och stoppar avverkningen så vi slipper ta till civil olydnad, säger Salomon Abresparr.

 

Vi kommer att fortsätta rapporteringen från Ojnareskogen under dagen.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa