Nu töms fästningen

Mötet mellan den gamla fästningen och modern gotländsk design skulle skapa en exklusiv konferensmiljö. Men bolaget som driver Fårösunds fästning har gått i konkurs.

Nu töms fästningen. Hela inredningen, med hundratals möbler från GAD, säljs på konkursauktion.

4 december 2012 19:33

Bunge Konkursauktionsföretaget PN Trading annonserar just nu ut mer än 200 möbler från GAD, Gute art & design, på nätet. Här finns fåtöljer, bord, stolar och hurtsar. Allt kommer från den konkursdrabbade konferensanläggningen Fårösunds Fästning.

– Det är möbler i toppskick, säger Peter Eriksson, vd för PN Trading.

Auktionen har pågått i några veckor och kommer att avslutas den 17 december. Just nu tror Peter Eriksson att det främst är privatpersoner som lägger bud, men auktionsfirman ska inom kort också gå ut med informationen till alla hotell i hela Sverige.

– Sista dagen kommer det att smälla till, säger Peter Eriksson.

Ett par intressenter

Konkursförvaltaren Fredrik Järund tror att man får bäst betalt för inredningen genom att sälja möblerna styckevis, men Statens fastighetsverk, som äger fästningen, skulle hellre se att konkursförvaltaren väntade med att sälja inredningen tills det blir klart vem som ska driva anläggningen vidare.

– Det bästa vore om inredningen fanns kvar. Då blir det mycket lättare att komma igång med en ny verksamhet, säger fastighetschefen Jörgen Hammarstedt.

Det bara ett par veckor kvar tills möblerna ska auktioneras ut, men Jörgen Hammarstedt har förhoppningar om att det ska hinna bli klart med en ny hyresgäst innan dess.

– Vi har ett par intressenter som jag betecknar som seriösa, säger han.

Brist på 2,3 miljoner

Vilka intressenterna är vill Jörgen Hammarstedt inte gå in på, men han tror att den som tar över inte kommer att ha lika exklusiv stil som Fårösunds Fästning har haft de senaste åren.

– Jag kan inte branschen, men kanske ska man också rikta sig mot den lokala befolkningen. Jag hoppas att det kan bli ett fortsatt liv på anläggningen, för den ligger väldigt fint, säger Jörgen Hammarstedt.

Det var i mitten av oktober som bolaget Fårösunds fästning hotell och restaurang AB försattes i konkurs. Konkursbouppteckningen visade på en brist på 2,3 miljoner kronor i bolaget och konkursförvaltaren Fredrik Järund kan konstatera att skulderna sedan dess har fortsatt att öka.

Bland fordringsägarna finns bland annat Statens fastighetsverk som äger fästningen och moderbolaget Nordfirst Capital.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland