Frälsningsarmén: pengarna räcker inte

220 gotländska hushåll kommer att få hjälp av Frälsningsarmén inför julen. Men nu måste Frälsningsarmén sätta stopp för fler bidragssökande, eftersom pengarna inte räcker.

17 december 2012 11:03

- Vi har fått in lite mindre pengar än tidigare år så nu måste vi sätta stopp så att det räcker till de familjer som redan sökt, säger Kjell Karlsten på Frälsningsarmén i Visby.

Frälsningsarmen har hittills fått in drygt 125 000 kronor, men hoppas på ytterligare 50 000 kronor genom gåvor den sista veckan innan jul.

Vågar ta kontakt
Behovet är stort. Kanske större än tidigare år. Men det kan också bero på att allt fler tar mod till sig att söka hjälp.

- Det kan vara så att fler vågar ta kontakt med oss. Det är ingen självklarhet att ha råd till mat och juklappar. Inte ens i vårat land.

Veckorna före jul är därmed de mest intensiva för Frälsningsarmén. Den här veckan skall de bidrag och juklappar som samlats in delas ut, så att familjerna kan köpa in mat och handla juklappar. Men det handlar inte om några jättesummor.

- Det kan handla om allt från några hundralappar till 1 500 kronor. Och bidragen delas ut i form av matkassar, telefonkort och biocheckar bland annat.

Kan hända alla
Upplever du att de som söker upp er skäms över sin situation?

- Visst kan det vara lite skämmigt och genant att inte klara av sin ekonomi. Men det här är något som alla kan råka ut för. Helt plötsligt kan man bli långtidssjuksriven eller arbetslös och utförsäkrad, det är viktigt att komma i håg.

Samarbete med Strövet
Juklapparna som Frälsningsarmén delar ut är bland annat från det samarbete som kommit igång med Visby strövet i år. Värdet på dessa är ungefär 90 000 kronor.

- Där har vi fått in en hel del juklappar och det är vi tacksamma för.

Vi vill vara med och bidra till att människor får uppleva en god tillvaro under julen.

Frälsningsarmén kommer även i år ha öppet för julfirande på julafton för de som vill delta.

- Det brukar vara en skön blandning av människor, både gamla och unga. Vi äter mat, dansar och har trevligt.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Klint