Startar upprop mot p-piller

- Det här är ingen bojkott utan det handlar om ett upprop. Vi måste helt enkelt höja våra röster om p-piller och dess biverkningar.

13 januari 2013 11:53

Det säger Nina Ruthström från Lummelunda som tillsammans med Jenny Persson från Visby startat ett upprop och en namninsamling om p-piller.

- Vi har själva erfarehet och flera av våra vänner har mått dåligt av p-piller. Nu måste vi höja våra röster. De p-piller som finns på marknaden idag är inte tillräckligt bra, säger Nina Ruthström.

Den kanal de använder i uppropet är bland annat deras egen hemsida http://gotlandstrosorna.se.

Uppropet startade efter att den franska staten bestämde sig för att dra in subventionerna för p-piller efter flera allvarliga biverkningar.

- Jag har själv jobbat som sjukgymnast och har behandlat flera yngre kvinnor som fått blodpropp av p-piller, säger Nina Rutström.

Jenny Persson och Nina Ruthström efterlyser bättre information från ungdomsmottagningen när de skriver ut p-piller till kvinnor.

- Det sker alldeles för lätt tycker jag. Vi vill sätta ner foten och skapa en debatt och att mer pengar sätts in för forskning.

Pernilla Åberg jobbar som gynekolog och säger i en debatt i SR Gotland att noggrannheten är mycket stor vid utskrivning av hormonella p-medel.

- Vi skriver inte ut p-piller till dem som har risk att få blodpropp. I Sverige har vi ett stort antal oönskade graviditeter på grund av en låg användning av effektiva p-metoder. Vår idé med rådgivning är att alla skall hitta en metod som passar dem. Utbudet måste var brett och lättillgängligt och kondom är ett dåligt alternativ för unga. Rökning och fetma är riskfaktorer och vi är supernoga när vi skriver ut och kollar riskfaktorer.

Det här håller inte Nina Ruthström med om. När hon var sexton år och led av mensvärk, fick hon p-piller utskrivet.

- Jag fick p-piller utskrivet när jag var 16 år för mensvärk och drabbades av nedstämdhet efter det. Alternativet var då bara att byta till ett annat märke.

Vad ser ni för alternativ till p-piller?

- Män har rätt att vara med i familjeplaneringen. Det finns p-medel för män, men de har inte släppts på marknaden. Nu är det ju bara kondom som finns som enda alternativ. Kvinnor måste säga stopp så att männen får en chans.

Men ser ni inga faror med ert upprop? Aborttalet är ju väldigt stort på Gotland.

- Vi menar ju inte att alla skall sluta med p-piller. De som mår bra av det skall naturligtvis fortsätta. Men det måste finnas alternativ, det är just därför vi startat ett upprop.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa