Muramaris totalförstördes i brand

Muramaris är totalförstört efter morgonens brand. Några föremål har inte kunnat räddas, när räddningstjänsten kom till branden var huset övertänt.

18 januari 2013 07:38

 

 

 

Polisen har ännu ingen klar uppfattning om varför Murmaris började brinna.

UPPDATERAD 14:00 En teknisk undersökning kommer att göras. Brottsrubriceringen är uppskjuten, och det är alltså fortfarande oklart om man misstänker något brott eller inte och i så fall vilket.
Brandplatsen är avspärrad tills vidare.

 

UPPDATERAD 13:15 Räddningstjänsten hoppas att man kunnat rädda delar av eller några av de stenskulpturer som fanns inne i och precis utanför Muramaris genom att inte utöva något aktivt släckningsarbete, det vill säga genom att inte spruta vatten på byggnaden.

Kallt vatten på de glödheta skulpturerna skulle ha gjort att de sprack sönder. Det uppger Thomas Zielinski, informatör vid region Gotland, som just nu är den som svarar på en del av de frågor som nu uppstått i samband med branden.

Han uppger att från räddningstjänstens sida så är arbetet i princip avslutat. En genomgång av branden har gjorts tidigare under dagen, som vi redan rapporterat om på helagotland.se. Under eftermiddagen arbetar två brandmän med att bevaka byggnaden och genomföra det sista eftersläckningsarbetet.

 

 

UPPDATERAD 08:41: Enligt räddningstjänstens ledningsoperatör pågår eftersläckningsarbetet för fullt. Några föremål har inte kunnat räddats, när räddningstjänsten kom till branden var huset övertänt. På grund av rasrisken har man inte kunnat gå in i huset.

 

 UPPDATERAD 08:08: helagotland.se:s reporter på plats, Patrik Annerud, ger en beskrivning av läget:
- Jag tror att hela huset kommer att rasa snart, taket är ju en kalkstenshäll så man ser eldslågor mellan kalkstensplattorna på taket.

 

Eftersom rasrisken är så stor så kan räddningstjänsten endast bevaka elden och förhindra att den sprider sig.

 

Patrik Annerud har pratat med polisens insatschef Mattias Wallin. Enligt insatschefen kom brandlarmet vid klockan 07:15 troligen av en privatperson. Det finns ännu ingen teori vad som orsakat branden men branden har ett otroligt hastigt förlopp.

Finns det något som tyder på att det finns någon person kvar i huset?
- Vi har gått runt och tittat efter spår i snön men inte hittat några, säger Mattias Wallin.

 

Är det känt om några hyr huset som bostad just nu?
- Det vet jag inte, säger Mattias Wallin.


Vägen ner till Muramaris är avspärrad.

UPPDATERAD 07.30 Räddningstjänsten får larm om att det brinner på Muramaris. Till en början misstänker man att det rör sig om sommarrestaurangen men det står snart klart att det är det rikskända kulturminnesmärkta huset villa Muramaris som står i lågor.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa