Jordgubbskris till midsommar

Det ser mörkt ut för jordgubbsälskarna. Och dyrt. Sker inget drastiskt väderomslag kan det bli rekordpriser på jordgubbar till midsommar.

27 maj 2013 12:28

Den långa vintern och den kalla våren är knappast ett idealiskt väder för jordgubbsodlarna.

Thomas Pettersson vid Stenhuse gård i Sande, suckar när vädret kommer på tal.

- Vi behöver värme, konstaterar han.

Just nu ser det inte ut att bli många gotländska jordgubbar på midsommarborden. Och de som finns lär bli dyra eftersom tillgången styr priset. Exakt hur dyrt är för tidigt att säga, men om inte solen kommer fram lär det bli rekordpriser.

- Det brukar komma in ett högtryck i början av juni, och då går det fort. Det är många år man varit deppig så här års men så till midsommar undrar man hur man kunde ha tvekat.

- Annars får vi väl dra ned den här ön till Medelhavet, säger han och skrattar.

Helagotland har skrivit om Jordbruksverkets satsning på att kontrollera jordgubbarnas ursprung. Det välkomnas av Thomas Pettersson.

- Etablerade grossister är det ingen fara med. Men torghandlarna kommer man aldrig åt, säger han.

- I vintras var jag på Hötorget där de stod och skrek att det fanns gotländsk sparris. Jag frågade om han var säker på det, eftersom jag odlar kanske hälften av all sparris här. Han blev vansinning, berättar Thomas Pettersson.

- Och kan de sälja gotländsk sparris i januari kan de väl sälja jordgubbar då också.

Men ännu viktigare tyckar han det är att kunden tittar på förpackningen efter det IP-nummer som finns där. Många svenska odlare är anslutna till systemet som är till för att förpackningen ska kunna spåras till leverantör och odlare.

- Det är för kundens säkerhet. Då kan man gå tillbaka och kolla hela vägen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa