Spelmässan på Wisby Strand

Under Gotland Game Conference som pågår i dagarna ska högskolan tillsammans med branschen hitta lösningen på problemet inom spelindustrin.

4 juni 2013 10:16

– Att finniga tonåringar utvecklar spel för andra finniga tonåringar är en stereotyp som blir mer och mer ovanlig, säger Vibblebon Lina Tonegran. Hon och hennes sambo Jerry Jonsson, som är småbarnsföräldrar, tillhör den nya generationens spelutvecklare. De hoppas på att familjeföretaget Storm Potion kommer att dra in så pass mycket pengar att de kan arbeta med det på heltid båda två. På tisdagen presenterade de sitt spel Little Warlock, en ny typ av samlarkort-spel, på Gotland Game Conference på Wisby Strand. Spelet vänder sig till en bred publik i alla åldrar.

 

Temat för konferensen i år är bristande mångfald och jämställdhet inom spelindustrin.

 

– Vi ska inte bara konstatera att problemen finns. Vi måste börja prata lösningar, hitta steg framåt. Det börjar bli rejält omodernt med en bransch som till exempel är sexistisk, menar Ulf Benjaminsson, programansvarig för spelutbildningen på högskolan.

Det handlar inte bara om att fler kvinnor behöver komma in i branschen, problemen är vidare än så. Äldre är i stor minoritet och i andra länder, till exempel USA är svarta och låginkomsttagare tydligt underrepresenterade, både som konsumenter och som utvecklare.

– Vi behöver ha in alla typer av människor, fortsätter Ulf Benjaminsson.

 

Gotland Game Conference är också tillfället då eleverna på utbildningen för speldesign visar upp sina jobb för branschen. Under dagarna besöker 36 personer med anknytning till forskarvärlden och spelindustrin konferensen. Det är också ett sätt för de ansvariga att checka av så att högskolan är på väg åt rätt håll.

– Vi har ett gott rykte och många får jobb efteråt och så vill vi ju att det ska fortsätta, säger Ulf Benjaminsson.

Den senaste tiden har spelbranschen på Gotland gått neråt. Flera av de företag som startade för ett par år sedan har antingen flyttat eller gått i konkurs.

 

Ett av de mindre företag som dock satsar just nu är Storm Potion. Lina Tonegran säger att de hoppas kunna stanna kvar på Gotland och utveckla sina spel och sitt företag här. Deras spel (som du kan läsa mer om här) kommer att finnas på Facebook. Det får mycket beröm av läraren Ulf Benjaminsson och har nyligen nominerats till Swedish game award.

Konferensen är även öppen för allmänheten och håller på till och med onsdag.

 

Om du vill se ett smakprov av Storm Potions spel Little Warlock, kika här»

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg