Glädje i Ojnareskogen

Glädjen var stor när demonstranterna i Ojnareskogen mottog beskedet från Högsta domstolen.

18 juni 2013 10:31

Det var en glad och lättad stämning efter beslutet om att det tänkta kalkbrottet nu stoppas och ska prövas på nytt i mark- och miljödomstolen. Flera av de som kämpat för Ojnareskogen hade samlats vid det tidigare lägret och det var många som valde att kliva fram och berätta om sina känslor att det äntligen gått vägen - två av dem var Katarina Bjerke och Nils-Erik Norrby - den förstnämnda berättade att man bland annat JO-anmält polisen för insatsen i Ojnarskogen. En annan Ojnarekämpe sammanfattade läget såhär:

- Nu kan man återigen tro på demokratin, säger hon.

En av dem som haft en aktiv roll i Ojnareskogen är Nils-Erik Norrby, biologistuderande vid Högskolan Gotland, som varit en sammanhållande länk för de olika nätverk som finns runt Ojnareskogen. Han är glad efter beslutet - men säger samtidigt att man tänka på de som arbetar vid Nordkalk.

- Det är viktigt att vi nu är ödmjuka. Jag tänker på de anställda och det är tufft för dem. Vi har ett gemensamt ansvar för att hjälpa människorna där. Det är inte deras fel att det blivit så här, säger Nils-Erik Norrby.

Han hoppas att politikerna i Sverige nu ska Ojnareskogen på allvar och att frågan lyfts i riksdagen.

- Nu är frågan om riksdagsledamöterna ska kolla på det här, säger Nils-Erik Norrby.

 

Läs allt om Konflikten i Ojnareskogen>>

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin