Exklusivt: Kaptenen om sjödramat

I går förmiddag förlorade han en av sina besättningsmän, 21-åriga Koen van Gogh, i en olycka sydväst om Gotland. Helagotland har intervjuat kaptenen Jurgens Hanekom om sjödramat.

12 juli 2013 12:20

I går förmiddag förliste den norska båten Wyvern i hårt väder sydväst om Gotland.

Med i djupet följde 21-åriga Koen van Gogh från holländska segelfartyget Wylde Swan. Tre personer från den tvåmastade holländaren hade tagit sig över till Wyvern för att försöka rädda båten från att sjunka.

Wylde Swan blev först kallad till olycksplatsen för att assistera Wyvern som då ännu hade besättning kvar ombord.

-Vi var där hela morgonen. Kustbevakningen låg hela tiden vid vår sida och vi bedömde riskerna med att gå ombord som små, säger kapten Jurgens Hanekom som nu ligger med sin båt i Visby hamn.

 

Efter att Wyverns besättning vinschats upp till räddningshelikoptern och flugits i säkerhet fattade Kustbevakningen beslutet att inte bärga Wyvern. Förhållanden var för svåra med vågor på upp till fyra meter och kulingvindar.

Men på Wylde Swan gjorde kapten Jurgens Hanekom en annan bedömning. 

- Vi trodde verkligen vi skulle klara det och jag vet ännu inte vad som gick fel. Min besättning var väldigt modig och gjorde sitt bästa, säger han.

Anledningen att han valde att låta sina besättningsmän borda den sjunkande Wyvern var för att få igång länspumparna. Det hade Wyverns besättning inte klarat av, och båten tog in vatten.

- Vi har den kunskapen ombord på Wylde Swan och bestämde därför att gå ombord och försöka starta dem, säger han.

Men Koen van Gogh, som var utrustad med överlevandsdräkt, fastnade av någon anledning i riggen på Wyvern och drogs med när båten sjönk.

- Den omkomna var en erfaren seglare som under en längre tid seglat ombord på Wylde Swan.

 

Besättningen och kapten Jurgens Hanekon är påtagligt skakad av händelsen. Flera i besättningen gråter, och Jurgens Hanekom är samlad och lågmäld. Han vill bara göra ett kort uttalande.

- Vi är vänner med besättningen ombord på Wyvern och bestämde oss för att hjälpa till så mycket vi kunde, säger han. 

 

Wyvern och Wylde Swan deltog i seglingsregattan Tall Ships Race med slutdestination Helsingfors. Nu kommer de att samla sig i Visby innan de seglar vidare.
- Vi kommer fortsätta seglingen mot Helsingfors, men göra några stopp på vägen. Men nu är det absolut viktigaste att hålla ihop besättningen, säger Jurgens Hanekom.

De två besättningsmän som flögs till med sjöräddningens helikopter till Visby lasarett är nu tillbaka ombord.
- Nu ska jag samla alla för att vi ska kunna prata om det som hände, säger han.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa