Ambulans kom - efter en timme

Nödlarmet glömdes bort efter att en motorcykelolycka inträffade i går morse, skriver GA i dag.

25 juli 2013 07:00

Ulf Ligner körde på onsdagsmorgonen på länsväg 140 mellan Klintehamn och Visby för att åka med morgonfärjan.
Efter Klintehamn passerade han vad som såg ut att vara platsen för en trafikolycka och stannade.
När han fick klart för sig att det var över en timme sedan ambulans larmats och den ännu inte hade anlänt, tänkte han att något var fel. Han ringde därför själv upp larmcentralen för att höra var ambulansen tagit vägen.
– Operatören sade att larmärendet trillat mellan stolarna, men att en ambulans nu var på väg, säger han till GA.
Miss i överkoppling
SOS Alarm som svarar när man ringer larmnumret 112 vill inte uttala sig om det specifika ärendet, men hänvisar till företaget Medhelp. På Gotland och i några landsting har Medhelp ansvaret för ambulansdirigeringen.
– För landsting som valt Medhelp kopplar vi på SOS över samtalet till dem. Att sådana här fel inträffar är en konsekvens av att landstingen väljer att ta in en tredje part i amulansdirigeringen. Men vi kollar gärna på ärendet och återkommer om några dagar, säger Ronald Krantz, presstalesperson på SOS.
Han menar att i de flesta fall fungerar det här problemfritt, men att fel kan begås och att SOS ska gå igenom larmcentralens ljudupptagningar från olycksmorgonen för att ta reda på varför vidarekopplingen till Medhelp inte fungerat.
Hemseambulans
Ambulansen i Hemse fick larmet klockan 05.56 och var på olycksplatsen 06.20, säger Cecilia Gustafsson, områdeschef på Falck ambulans.
Bengt Ehliar är medicinskt ansvarig läkare på Medhelp och berättar att de aldrig fick larmet vidarekopplat från SOS Alarm.
– Vi fick inte larmet, därför blev det en fördröjning på upp mot en timme. Så fort vi fick kännedom om larmet skickade vi en ambulans, säger han.
”Kan vara en miss”
Geir-Erik Hyvärinen som är divisionschef på Medhelp har semester och varken kan eller får uttala sig om det specifika ärendet.
– Jag kan inte spekulera men det kan vara en miss i överkopplingen mellan SOS Alarm och Medhelp. Det är oundvikligt att det någon gång inträffar fel när flera människor är inblandade. Vi hanterar 300 000 samtal per år och över 120 000 ambulansdirigeringar, säger Geir-Erik Hyvärinen.
Han menar att de tar alla avvikelser på allvar och att de ska ta reda på vad som gått snett.
– Vid motorcykelolyckor finns risk för att den skadade utsatts för högenergivåld, så man kan inte utesluta allvarliga skador, därför skickar vi alltid ambulans direkt, säger han.
Till lasarettet för vård
Ulf Ligner berättar att motorcyklisten som var vid medvetande låg vid vägkanten med en filt över sig och hade fått hjälp av en vän som färdats på en annan motorcykel.
Enligt uppgift till GA ska mannen till sist ha förts till Visby lasarett med lindriga skador.

Så jobbar vi med nyheter