Region Gotland stäms på 25 miljoner

Medhelp stämmer Region Gotland och tre andra landsting. Men på Region Gotland är man inte oroad: "Vi har rätt", säger HSN:s ordförande Leif Dahlby.

26 september 2013 11:32

Bakgrunden till bråket mellan Medhelp och landstingen i den så kallade Fyrklövern är att Medhelp begärt nästan 21 miljoner i extra ersättning utöver det redan tecknade avtalet.

I våras ansåg därför Fyrklövern att avtalet om att larma ut ambulanser var brutet, och man gick vidare för att hitta andra lösningar.

- Det här är rena maffiafasoner. Att bete sig på det sätt Medhelp har gjort, det är inte okej. Det är så nära utpressning man kan komma i min värld, kommenterade dåvarande ordföranden i HSN Stefaan De Maecker Medhelps agerande.

Nu har man vänt sig till SOS Alarm för ett kort avtal innan en ny upphandling kan genomföras, något som också överklagats av Medhelp till Förvaltningsrätten.

Men nu stämmer också Medhelp Fyrklövern på 25 miljoner kronor.

- Men vi kan inte gå in och betala det de begär i efterhand. Det vore konstigt. Och det är väldigt mycket pengar det handlar om, säger Leif Dahlby som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland.

- Det är aldrig roligt att bli stämd, men i det här fallet anser jag att vi har gjort rätt. Skulle vi bara betala kunde vi ju bli stämda av andra. Avtalet med Medhelp finns inte längre i och med att de krävde extra pengar, säger Leif Dahlby.

 

Fyrklövern är landstingen i Sörmland, Uppsala, Västmanland och region Gotland.

Sedan hösten 2011 har Gotland ingått i det så kallade Fyrklöversamarbetet.

Så jobbar vi med nyheter