Nakenkalender för välgörenhet

Det började med en svensexa och slutade med nakenkalender för välgörenhet. Gotland blev fond för årets avklädda bilder.

18 november 2013 10:31

I våras blev kompisgängets avklädda kalender uppmärksammad i bland annat TV4 där de nominerades till priset "Veckans svensk".

I år hoppas de på ännu mer uppmärksamhet när bilderna är tagna i gotlandsmiljö.

- Egentligen är ordet "nakenkalender" inte att ord vi vill kopplas med... men det är ju en nakenkalender, säger Jonas Karles och skrattar.

Det är ett gäng göteborgare som står bakom initiativet, de kallar sig Fratres vilket är det latinska ordet för bröder, och allt började med en svensexa för några år sedan.

- Vi hade det väldigt bra, och bestämde att vi måste avsätta tid för att ses på ett sådant sätt varje år oavsett om någon gifter sig eller inte. Sedan började vi spåna på om vi skulle göra något välgörenhetsaktigt i samband med träffarna, berättar Jonas Karles.

Att det blev just en kalender beror på den amerikanska filmen "Kalenderflickorna".

- Det var några som hade sett den och tyckte att det var en kul idé. Men vi hade först inte tänkt att den skulle säljas, det skulle bli som en julklapp till våra familjer. Vi har varit noga med att den ska vara stilfull och snygg med mycket humor.

Men den första kalendern som fotograferades i Hälsingland fick uppmärksamhet. Efter TV4:s inslag hade kompisgänget, som förutom Jonas Karles består av Jonas Sverneborn, Karl Persson, Joakim Nygren och Jakob Reesalu, plötsligt dragit in 12 000 kronor till Stadsmissionens verksamhet.

- Det känns som en värdefull summa pengar. Och allt vi har gjort är egentligen att åka iväg och ha det gött, säger Jonas Karles.

I somras var gänget på Gotland. Basen var en av vännernas släktgård i Hangvar, sedan gjordes utflykter till Kappelshamn, Furillen och Fårö. Och Visby så klart.

- Vi skulle ta en bild på Almedalsscenen och var där svintidigt på morgonen för att det inte skulle vara någon annan där. Men det är tydligen ett populärt ställe att vandra på även så dags, fick vi veta. men det var bara att kasta kläderna och ta bilden, och de morgonpigga som rastade sina hundar där fick en föreställning.

- Vi vill passa på att be om ursäkt till de två äldre damer som gick förbi just när vi kastade kläderna.

 

FOTNOT. Jonas Karles heter just så. i en tidigare version fick han fel förnamn. Vi ber om ursäkt.

Så jobbar vi med nyheter
Text: Mats Pettersson Foto: Henrik Hjalmarsson/fratres.nu