Het debatt om skolans bokval

Fler högstadieklasser på Solbergaskolan har läst den prisade ungdomsboken "Pojkarna".
– Jag tycker det är skrämmande, säger en förälder till GA.

26 februari 2014 07:56

Boken "Pojkarna", av Jessica Schiefauer, belönades med Augustpriset 2011. Bokens språk är grovt och den innehåller även råa sex- och våldsskildringar. Det har fått Kenneth Jakobsson och Tina Wiman, som har en son i sjunde klass, att reagera.

– Här förklarar de ordagrant hur man tar livet av sig med en revolver, säger Kenneth Jakobsson till GA.

Föräldrarna tycker att högstadieeleverna är för unga för att läsa boken och har svårt att förstå varför eleverna ska läsa den.

Solbergaskolans rektor Thorsten Flemming slår tillbaka kritiken och säger till tidningen att boken används som utgångspunkt för diskussioner. Han menar att eleverna kommer i kontakt med grova ord och sex- och våldsskildringar ändå.

– Man utsätts för rätt mycket som elev i den här åldern, utan att vuxna är med. Jag kan tycka att det är viktigt att vi benar i det här tillsammans. Det är bättre att ta det med vuxna, än att lämnas ensam med det hemma vid skärmen, säger Thorsten Flemming.

 

Läs mer i GA:s e-tidning>>

Utdrag ur boken som föräldrarna reagerat på:

”Så började han prata, ivrigt, som om han hade bråttom att få sagt det han ville säga. Det handlade om Tony, om en tjej han hade knullat. Hon hade stönat som en porrstjärna, skrikit och velat ha satsen i munnen. Och Tony hade sprutat henne i ansiktet och sedan, när han dragit på sig byxorna, hade han tagit upp en hundring och kletat fast den i sperman på hennes kind.” Här har du din djävla hora” hade han sagt, och sedan hade han gått.”

”Han tryckte pipans mynning mot tinningen.

– I filmer skjuter folk sig själva i huvudet, det är bullshit. Om man vill ta livet av sig skjuter man sig i munnen. Snett uppåt, mot gommen. Då är det bara att trycka av.”

Så här tycker några bokkritiker om ”Pojkarna”:

"Schiefauer skriver fram kön och identitet i rörelse – och hon gör det, kongenialt med det queera, i en svårdefinierad form där realism möter poetiska bilder och saga. Det är stilistiskt avskalat, med kraftfulla metaforer."

Sanne Näsling/DN

"Augustnominerade Pojkarna är ett mörkt, livgivande stråk i den ström av berättelser om vuxenblivande som alltför ofta handlar om pojkars lust och flickors lidande. Med dödligt allvar spänner Kim ögonen i läsaren och berättar att ramarna för tillvaron är – och måste få lov att vara – så mycket större än den volym som begränsas av huden."

Kajsa Bergström/Expressen

 

Motiveringen till Augustpriset 2011

”Pojkarna” blev årets svenska barn- och ungdomsbok:

”Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojk-

landet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.”

 

 

Vad tycker du? Debattera i vårt forum

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin