SMHI: Det värsta är över

OVÄDRET JUST NU: Blåsande föremål och strömavbrott på stora delar av ön. Vindarna kommer enligt SMHI att avta under dagen.

15 mars 2014 11:18

Stormen drog in över Gotland natten till lördagen.

SMHI varnade på fredagen för mycket hårda vindbyar, upp till 21 sekundmeter.

– Under natten har det blåst 20-22 sekundmeter kring Gotland. På morgonen uppmättes vindstyrkor på 24 sekundmeter, säger  SMHI:s meteorolog Lisa Frost på lördagförmiddagen.

 

Vindbyarna har medfört att räddningstjänsten fått göra flera utryckningar runt om på ön. Larm har kommit in från bland annat Stånga, Hemse, Brissund, Visby.

– Det handlar främst om att säkra upp områden. Vi jobbar i prioritetsordningen liv, egendom och miljö. Det rör sig om fallande träd och tak som håller på att lossna, säger Lars Madsen som är ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral dit Gotland tillhör.

Till Södra slottsgränd i Visby fick räddningstjänsten rycka ut för att säkra upp nockplåten som var på väg att blåsa bort från ett hustak.

– Vi har gått ut med en varning för hela Visby innerstad, då vi har registrerat takpannor och plåt som är nära att släppa på flera olika håll, säger Lars Madsen.

 

Geab rapporterar om att stora delar av ön har drabbats av strömavbrott. Områden som har drabbats innefattar Västergarn, Sanda, Fårö, Lojsta, Etelhem, Garda, Lärbro, Hall, Fide, Öja, Hamra, Vamlingbo, Tofta och Hejde för att nämna några. Reparatörer är i full gång med att avhjälpa felen. När detta kan vara klart är i nuläget för tidigt att uttala sig om.

 

Vindarna kommer att minska i styrka under eftermiddagen, enligt Lisa Frost.

– Det värsta är över nu för Gotlands del, nederbörden har dragit vidare och vindarna kommer successivt att avta, säger meteorologen.

 

Färjetrafiken har inte påverkats, Destination Gotland har kunnat hålla sig till turlistan, och från Visby flygplats rapporteras att trafiken inte har drabbats av ovädret.

 

Se aktuell väderprognos här

 

 

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa