Gasen i botten – dags för rally

Den 25 april går starten för Rally Gotland vid Lövsta i Roma. Tävlingen som är den största rallytävlingen på Gotland pågår under två intensiva dagar.

23 april 2014 12:38

Rally Gotland startar på fredagkvällen med två sträckor och på lördagen fortsätter den med ytterligare fyra sträckor. Intresset för tävlingen är stort även på fastlandet.

– Många vill hit köra och det är bra vägar på Tofta skjutfält, vilket jag tror lockar en del, säger tävlingsledaren Jörgen Hellström, Gotlands motorförenings bilklubb (GMF).

Totalt är banan över 27 mil lång varav drygt nio mil är fartsträckor på vägar som är avstänga för övrig trafik. Från en smal och krokig fartsträcka till en annan åker ekipagen, på vanliga vägar med vanlig trafik, så kallade transportsträckor.

Banan går från Lövsta in till Visby där det är besiktning vid Miloverksaden och fortsätter sedan ut på Tofta skjutfält.

– Vi har en lite annan sträckning på banan än i fjol, säger Jörgen Hellström som håller på för fullt med att preparera vägarna och göra noter till kartläsarna inför tävlingsdagarna.

Till tävlingen brukar det komma runt 130 deltagare.

– Jag hoppas på att det kommer 150 i år, säger Jörgen Hellström.

I år är det 50 år sedan Jörgen Hellström själv körde sitt första rally, han är fortfarande aktiv inom sporten, numera som kartläsare.

Det som skiljer en bra rallyförare från en medelmåttig, är enligt Jörgen Hellström, förmågan att kunna läsa vägen och att ha en reaktionsförmåga.

– Det gäller att köra i ett lugnt och jämnt tempo.

Enligt Jörgen Hellström finns det många tjusningar med sporten.

– Det är avkopplande, man kan inte sitta och vara spänd då går det inte. Sen är det roligt att det går fort och att man får testa gränser. Man tycker nästan alltid att det går för sakta fastän det går för fullt, säger han.

Tips!

Till dig som ska titta på loppet: Stå en bra bit från vägen, undvik kurvor, var uppmärksam hela tiden och följ funktionärernas anvisningar.

Så jobbar vi med nyheter