Problem med nya ambulanshelikoptern

Det går inte som tänkt med den nya ambulanshelikoptern. Regelkrångel gör att en läkare inte kan åka med när det behövs, skriver GT.

3 maj 2014 06:30

Inom kort kommer den nya ambulanshelikoptern att tas i bruk och då får inte en läkare åka med när det behövs.

Reglerna för den nya helikopterns maxlast ställer nämligen till problem.

Enligt EU:s flygsäkerhetsmyndighet får helikoptermodellen lasta 250 kilo mindre inom EU, jämfört med andra länder där den används.

– Viktbegränsningen gör att vi inte kan stoppa in så mycket folk som vi skulle vilja i helikoptern, säger Rolf Forsman, beställarechef vid Region Gotland, till GT.

Ombord på helikoptern finns pilot, navigatör, sjuksköterska och en patient. Men när en svårt sjuk person ska transporteras krävs ibland att en läkare åker med.

I nödfall får man då använda Sjöfartsverkets helikopter. Problem är där att det inte finns något avtal mellan myndigheten och regionen om att få använda deras helikopter. Nu ska hälso- och sjukvårdsförvaltningen träff Scandinavian air ambulance för att lösa problemet.

– Det allra bästa vore förstås att få till en ändring av reglerna, så att den nya helikoptern får lasta lika mycket inom Europa som i de 16 länder där den redan används som ambulanshelikopter, säger Rolf Forsman till GT.

 

>> Läs mer i Gotlands Tidningars e-tidning.

 

Texten är uppdaterad 2014-05-03

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa