8000 har flyttat in i kyrkan

Det behövs bin i innerstan för allas vår överlevnad. Så tänkte biodlaren Mikael Qwiberg och gick till domprosten med ett annorlunda förslag.

19 juni 2014 14:17

– Biodlingar har blivit allt vanligare i storstäderna; i New York, i Stockholm och på taket på operahuset i Paris. Bina behövs för att städerna ska blomma men framför allt oroas fler och fler över att bina minskar i antal i takt med att jordbruket förändrats. En tredjedel av allt vi äter kommer dock från grödor som pollinerats av insekter så bina är livsviktiga.

– Jag fick reda på att det nordöstra tornet i domkyrkan stod tomt, utan klockor, och tornet passade bra eftersom bina behöver få vara i fred, säger Mikael Qwiberg.

Han frågade domprosten Mats Hermansson som gillade idén och på torsdagen invigdes bikupan som nu är placerad i det "badrumsstora" tornet. Under sommaren hoppas man att antalet bin kommer upp till 25 000.

Innerstan är ett bra ställe för biodling menar Mikael Qwiberg.

– Här finns det många olika sorters blommor som blommar länge.

Det är honungsbin som flyttat in i kyrktornet och det kommer att bli honung. Mikael Qwiberg har den dealen med kyrkan att de får så mycket honung de vill ha och sedan tar han resten. Att bin är viktiga i ekosystemet har vi vetat länge men det blev extra påtagligt för många gotlänningar och svenskar efter att SVT visade Mikaels och hans syster Tina-Marie Qwibergs film "Bieffekten" för ett tag sedan.

– Jag har mött många positiva reaktioner och folk säger att de blivit mer medvetna om binas betydelse.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa