BILDER: Fler är 1000 marscherade för mångfald

Det fanns en oro för nazistattacker under den stora demonstrationen för mångfald i Almedalen. Men när fler än tusen personer marscherade genom inre hamnen gick allt lugnt till. ”Det här är det viktigaste som händer på hela veckan”, säger Hanna Westeren (S).

1 juli 2014 16:43

Inför den stora demonstrationen för mångfald surrade många rykten i Almedalen. Svenska Motståndsrörelsen, den våldsamma svansen till nazistiska Svenskarnas Parti är på plats i Visby och det fanns en oro för att de skulle störa demonstrationen.

– Det är ju lite för mycket som har hänt för att man inte ska vara lite orolig, sade Anna Karlsson från RFSL Gotland som var en av dem som anordnade demonstrationen.

Men oron var dessbättre obefogad. Långt fler än tusen personer deltog i demonstrationen som avslutades vid det gamla fängelset i hamnen. Flaggor, banderoller och vimplar från uppemot 60 olika organisationer vajade i vinden.

Där fanns också alla riksdagspartier representerade, förutom Sverigedemokraterna då. Där var Röda Korset, Svenska Kyrkan, RFSL och Kriminellas Revansch i Samhället. Polisen gick också med i demonstrationen och bevakade inte bara säkerheten.

Hanna Westerén, ordförande i socialnämnden i Region Gotland, var en av dem som gick med i tåget.

– För mig är det här otroligt viktigt. Och jag tycker om att vi alla sluter upp tillsammans för det här oavsett från vilka partier eller organisationer man kommer från.

– Sen finns det ju ett fåtal som väljer att stå utanför den här gemenskapen, men vi är långt fler som vill ha ett öppet och tolerant samhälle.

Läs mer om Almedalen på Almedalen.net.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa