BILDER: Protest  för Ojnare

Demonstrationen för Ojnareskogen lockade hundratals personer.

3 juli 2014 20:18

På torsdagskvällen genomfördes en demonstration i Visby där deltagarna protesterade mot att Nordkalk och SMA Svenska Mineral fått tillstånd att utvidga sin täktverksamhet i Ojnareskogen. Fyra organisationer anordnade demonstrationen, som leddes av Elisabeth Wanneby, styrelseledamot i Urbergsgruppen.

- Vi gör det här för att det är principiellt viktigt att vi lyfter Ojnareskogen som ett nationellt problem. Kan man inte skydda Ojnareskogen, då sätts miljöbalken ur spel. Processen med Ojnareskogen går före andra gruvetableringar och är därför extra viktig, säger Elisabeth Wanneby.

Protesterna mot Nordkalk och SMA Mineral representerar ett allmänintresse, enligt henne.

- Jag hoppas att vi på allvar börjar diskutera Ojnare som en riksfråga. Om vi inte kan skydda Ojnareskogen med den starka miljölagstiftning som vi ska ha vi Sverige, då kan inget land skydda land och vatten alls. Ojnare och Bästeträsk är inte längre en enskild fråga om vatten eller jobb, det handlar om mer komplexa frågor än så, säger Elisabeth Wanneby.

Att demonstrationen äger rum samma dag som Moderaternas dag i Almedalen är ingen slump.

- Regeringens mineralstrategi är orättfärdig i ett modernt samhälle då man betraktar ändliga resurser som oändliga, säger Elisabeth Wanneby.

- Vi ska visa hela Almedalen att vi tar upp kampen om Ojnareskogen, utropar Elisabeth Wanneby i sin megafon strax innan demonstrationståget började sin marsch från Paviljongsplan till Almedalen.

Demonstrationen anordnades också av Fältbiologerna, Markintrång i Sápmi samt Nätverket Ojnarekämpar.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa