Ägaren får rätt efter utdraget bråk om kvarn

Mark- och miljööverdomstolen ger nu ägaren rätt om den omstridda kvarndammen i Lye.

Lillerone kvarn vid Strömmaån i Lye blev föremål för en lång rättsprocess, men nu har mark- och miljööverdomstolen sagt sista ordet i frågan.

Lillerone kvarn vid Strömmaån i Lye blev föremål för en lång rättsprocess, men nu har mark- och miljööverdomstolen sagt sista ordet i frågan.

Foto: Jenny Kiderud/arkiv

Nyheter2019-11-30 10:57

Längs Strömmaån i Lye ligger Lillrone kvarn. Hösten 2017 förbyttes lugnet runt kvarnen till vad som skulle bli en utdragen rättsprocess. Dikningsföretaget för Tänglings och Bara myrar klagade till länsstyrelsen för att stora delar av markerna som företaget avvattnar stod under vatten. Företaget anklagade ägarna till Lillrone kvarn för att vara orsak till problemen, att inte tillräckligt mycket vatten släpptes förbi dammluckorna.

Länsstyrelsen beslutade att förelägga ägaren, en privatperson i Lye, att upphöra med dämningen och omedelbart ta bort de dämmande konstruktionerna.

Ägaren överklagade till mark- och miljödomstolen, som avslog begäran. Då överklagades fallet till nästa instans – mark- och miljööverdomstolen – som nu har gett ägaren rätt. Domstolen undanröjer den tidigare domen och ger också länsstyrelsen smäll på fingrarna och återförvisar ärendet för ny handläggning.

Ägaren har tidigare hävdat att befintlig dämning sker med stöd av så kallad urminnes hävd. Hen har också framfört att det vore motsägelsefullt att ta bort ett magasin där sötvatten lagras, med tanke på Gotlands vattenbrist. Ägaren menar också att en större öppning av dammen kan skada växt- och djurliv nedströms Strömmaån.

Domstolen skriver att länsstyrelsens föreläggande "inte uppfyller de strikta krav på tydlighet som ställs och att det därför ska undanröjas i sin helhet". Domstolen konstaterar också att det finns oklarheter i hur dämningsrätten faktiskt ser ut för dammen vid Lillrone. Domen kan inte överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!