Årets kostnader för snöröjning kan spräcka budgeten

Kostnaden för regionens snöröjning brukar vara runt 7 miljoner kronor om året. Förra året landade slutnotan på 5,5 miljoner. I år väntas kostnaden bli betydligt högre.

Arbetet med snöröjningen på ön pågår för fullt.

Arbetet med snöröjningen på ön pågår för fullt.

Foto: Henrik Radhe

Nyheter2021-02-09 17:40

Flera decimeter snö på sina håll och en längre sammanhållen period med minusgrader har gjort att öns snöröjare fått mycket att göra. Med arbetet ökar även kostnaderna. 

– Förra året hade vi problem med grusvägar som flöt bort nu är det snö och halka som kostar, säger Isak Malm, avdelningschef på Gata-parkavdelningen i region Gotland. 

Om kostnaden för årets snöröjning håller sig inom budgeten är ännu för tidigt att säga. 

– Det brukar kosta cirka sju miljoner kronor under en säsong och då räknar man per kalenderår, säger Isak Malm. 

Under 2020 landade notan för regionens snöröjning på cirka 5,5 miljoner kronor men i år kan den bli betydligt högre.

– Visst är det så, med den här starten på året kan det komma att kosta mer än förra året, säger Isak Malm. 

Enligt prognoserna ser det ut som det kommer att vara fortsatt kallt med en del snöfall även den närmaste veckan. 

– Fortsätter det att snöa mycket kommer jag att få söka mer pengar i form av tilläggsanslag. Men vi slutar inte snöröja för att pengarna tar slut, vi kommer att fortsätta så länge det finns behov. Vi har ett kommunalt uppdrag som vi måste sköta och en skyldighet att upprätthålla en viss ordning och trafiksäkerhet, säger Isak Malm.

Regionen sköter snöröjningen på gator och vägar i tätorterna och enskilda vägar med statsbidrag medan Trafikverket ansvarar för de större vägarna mellan tätorterna. 

Ön är indelad i 10 olika samordningsdistrikt och totalt finns det ungefär 100 fordon som kan användas för snöröjning samtidigt. Att alla fordon används samtidigt är dock ovanligt och det har ännu inte hänt i år. 
– Säg att det skulle snöa 10 till 15 centimeter över hela ön. Då måste vi gå igenom tätorter och enskilda vägar med statsbidrag i alla tio samordningsdistrikt. Det skulle kosta runt en miljon kronor för ett sådant dygn. Men det är väldigt sällan det händer, säger Isak Malm. 

Snön kommer oftast väldigt lokalt, vilket Alexandra Ohlsson på SMHI bekräftar. 

– Mest snö har de fått i Hejnum där största snödjupet på 30 centimeter har mätts upp. I Vänge har det som mest varit 26 centimeter och i Visby 20 centimeter. Men Hoburg har bara fått 3 centimeter, säger hon. 

Senast det var mycket snö på Gotland var 2018 men för att nå snömängder på 30 centimeter eller mer måste man gå tillbaka till vintern 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!