Attackerade elev med strypgrepp – döms till ungdomsvård

Ryktesspridningen slutade med misshandel. Nu döms en minderårig elev till ungdomsvård efter en strypgreppsattack på en skola.

Tingsrätten finner eleven skyldig till misshandel.

Tingsrätten finner eleven skyldig till misshandel.

Foto: Emil Lundberg

Nyheter2024-06-23 06:45

Ett rykte som utmålade en elev negativt fick våldsamma konsekvenser när en annan elev rusade in i klassrummet och tog strypgrepp mitt under en lektion i januari. Händelsen ska ha varit resultatet av en upptrappad konflikt eleverna mellan. 

Den misshandlade eleven berättar i förhör att han tidigare blivit konfronterad av den tilltalade eleven gällande rykten som gått på skolan. Den tilltalade ska då ha hotat eleven med att han skulle "slå ihjäl honom" om ryktet stämde. När han sedan attackerade eleven i klassrummet en dag senare ska han upprepat hotet.

Läraren som höll i lektionen lyckades avbryta den påbörjade attacken och fick även ut den tilltalade ur klassrummet. Den tilltalade menar att han attackerade eleven då han kände sig hotad av denne. Han hade hört att eleven hade med sig en kedja till skolan som han tänkte misshandla honom med. Det är en förklaring som Gotlands Tingsrätt inte köper, utan menar att det inte räcker för att hävda självförsvar vilket den tilltalade har gjort.

Tingsrätten dömer därför den attackerande eleven för misshandel till ungdomsvård i form av återkommande familjesamtal hos socialnämnden. Eleven ska också betala skadestånd på 8 000 kronor till den misshandlade eleven samt 1 000 kronor till brottsofferfonden.                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!