Beskedet: Sudersannas beviljas dispens av länsstyrelsen

Sudersannas blir kvar på Fårö.

Sudersannas blir kvar på Fårö.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Nyheter2021-03-04 13:05

Strandrestaurangen Sudersannas på Sudersand på Fårö har varit ett hett samtalsämne på Gotland.

I höstas fick krögaren Pelle Svedjer besked om att han inte fick ha en inhägnad vid serveringen eftersom det enligt länsstyrelsen "försämrade tillgängligheten" på stranden.

Nyligen fick Svedjer signaler från länsstyrelsen om att dispensen inte skulle beviljas till sommaren, och att den populära strandrestaurangen skulle tvingas stänga.

Men på torsdagen kom beskedet från länsstyrelsen att det trots allt blir en dispens, och att verksamheten kan fortsätta som tidigare.

Länsrådet Peter Molin svarar i ett presssmeddelande på frågor om skälen och bakgrunden till besluten.

Vilket beslut har fattats?

– Länsstyrelsen medger dispens från strandskyddet under perioden 15 maj till 30 september under tre år 2021 – 2023. Dispensen gäller en serveringsbod, en sittplatsbod, en glasskiosk, samt en inhägnad avsedd för sittplatser.

Är detta i enlighet med vad ägaren sökt dispens för?

– Större delen av den ja. Dock hade ägaren sökt dispens redan från 15 april. Detta medges ej. En del av konstruktionen kring inhägnaden vid sittplatserna ville ägaren lämna på åretrunt-basis. Detta medges inte heller. Mellan 1 oktober och 14 maj ska området vara helt fritt från fasta konstruktioner och annan utrustning som tillhör verksamheten.

– De tider på dygnet då alkoholservering inte sker ska inhägnaden av serveringsområdet tas bort. Glasskiosken får inte heller placeras i direkt anslutning till den nedfart mot stranden som många strandbesökare väljer. Detta för att strandbesökare inte automatiskt ska ledas in i en restaurang- och kioskverksamhet.

Vem har fattat beslutet?

– Beslutet har fattats av länsrådet efter beredning av handläggare, jurist, ledningsgrupp och länsledning.

På vilka grunder medges dispenserna?

– För att få dispens från strandskyddet behövs ett särskilt skäl. I det här fallet är det särskilda skälet att dispensen behövs för att utvidga en pågående verksamhet som redan har en permanent dispens. Och att den utvidgningen inte kan genomföras utanför strandskyddat område.

– Vidare har en helhetsbedömning för strandsträckan gjorts. Det finns inga andra verksamheter med permanenta strandskyddsdispenser på Sudersand som skulle kunna tänkas utvidgas på liknande sätt. Den yta som restaurangen tar upp av hela Sudersands-stranden är mycket liten och begränsad i tid under året. Länsstyrelsen bedömer därför inte att den motverkar syftet med strandskyddet, utan allmänheten har en fortsatt god tillgång till stranden. Dispensen är tidsbegränsad på tre år och den medger inga permanenta förändringar av platsen.

Kan beslutet överklagas?

– Beslutet kan överklagas av Naturvårdsverket inom tre veckor från att det fattats.

Kommer länsstyrelsen nu att godkänna alla dispenser för tillfälliga serveringsbodar och inhägnader inom strandskyddat område?

– Nej. Varje fall är unikt och bedöms utifrån förutsättningarna på platsen. Gotlands stränder är en viktig gemensam tillgång och dispenser medges bara med största försiktighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!