Den här texten kommer ifrån juninumret av Gotland Just nu.
Bad wolf bbq
Här äter du det bästa från den amerikanska södern. Revbensspjäll, friterad kyckling och massiva burgare blandas med instick från en klassisk tex-mextradition. Enligt ägarna, Erik Svensson och Vanessa de Sha, ligger köttet mellan sex och åtta timmar i den 4,5 meter stora amerikanska röken för att tillagas precis rätt.
– Maten vi lagar här är den mat vi själva saknar från vår tid i USA, det är så autentiskt som det går att göra i Sverige. Vi har till och med haft gäster från USA här som sagt till oss att vår bbq är den bästa de någonsin smakat, säger Vanessa och Erik tillsammans.
Bror-San
Inte bara kryddstarkt utan också färgstarkt. Krögaren Robin Ingelse driver det koreanskt-inspirerade köket på Adelsgatan 14. Här finns allt från värmande fiskgrytor till fantasikittlande smårätter att dela vänner emellan.
– Grundidén är att man kommer hit ett kompisgäng och delar på fyra eller fem rätter. Men vi har precis gjort om lite i menyn så det funkar bra att komma in på en ordentlig varmrätt också. Det koreanska passar många, det är inte så starkt som folk tror, säger kökschefen Jim Karlsson.
Et Yok
I mitten av stråket ligger den vegetariska restaurangen vars namn betyder "Inget kött". Här äter du av blandad kompott, både vegetariskt och veganskt. Matiga sallader samsas med frozen yoghurt och smaskiga sommarrullar.
– Alla är välkomna hit, vare sig man är helvegan eller bara är lite nyfiken på det vegetariska. Jag tycker vego-köket är väldigt roligt och nytt för i år är våra veganska våfflor, säger ägaren Celine Hocaoglu.
Tuppens krog
Huset från 1770-talet ligger i ett kvarter där det för längesedan bodde sjömän, änkor och arbetare. Nu huserar krögarna Josefin Qwiberg och Marc Enderborg där. Maten kan beskrivas som rustik husmanskost med tydliga inspel från de gotländska råvarorna.
– ‘Välkommen hem’, brukar vi hälsa gästerna. Tuppens är kvarterskrogen där du har kul, varvar ned och slappnar av. Vare sig du är ute efter en god öl eller en ordentlig måltid finns det plats för dig här, både ute och inne, säger Josefin Qwiberg.
Restaurang Meza
Detta är vad en tusenårig libanesisk mattradition mynnar ut i. Här står gemenskapen i centrum och välkända favoriter som Tabbouleh och Baba Ghanouj serveras tillsammans med matbrickor stora nog att mätta en hel familj.
– Man kan säga att det är två koncept i ett. Å ena sidan har vi det autentiska libanesiska köket å andra sidan är det vedugnsbakad pizza som serveras. Om jag ska rekommendera något speciellt brukar jag föreslå Nabatieh, det är en vegetarisk mixtallrik med många små rätter, säger Christian Hanna.
Adel 33
Sprudlande drinkar, skön musik och asiatisk fusion. Målet är en kulinarisk helhetsupplevelse och det uppnås (såklart!) genom blandningen av sushi, ramen och annat plock.
– Detta är god mat som egentligen inte är speciellt avancerad, går man för djupt på det autentiska är det lätt att tappa många gäster. Vi tar inspirationen från Japan och gör den lite mer lättillgänglig för både barn och vuxna, säger Fredrik Kummu som är delägare.
Brooklyn Tacos & Tequila
Dela ett gäng taquitos med en kompis eller njut av en helt egen cajunkryddad kyckling-nachotallrik. Här sitter du tryggt bland mexikanska dödskallar och söta kaktusar.
– Det här är ett ställe du ska kunna komma ofta till, vi serverar mexikansk street food tillsammans med en riktigt bra drinklista och massor av spännande öl. Upplägget med dubbla taquitos gör att ett kompisgäng som beställer lite olika rätter kommer kunna få smaka väldigt mycket mat, säger Erik Björkman som också driver Brooklyn Burgers på Stora torget.