Som Helagotland rapporterat under dagen misstänker regionen att personer som testats för covid-19 kan ha fått felaktiga svar på grund av materialfel. Efter intensivt arbete har man nu identifierat var och när materialet de defekta använts.
– Det handlar om prov tagna 9-18 november i egenprovtagningen. Inga andra provtagningsflöden är berörda, säger Linda Eklund, verksamhetsutvecklare och samordnare för provtagning covid-19.
Under den aktuella perioden har 1900 provrör med "riskerad känslighet" använts, vilket innebär att de kan ge ett falskt negativt svar. De som testat positivt kan alltså lita på sitt provresultat.
Men då finns ju risken att personer rört sig ute i tron att de inte är smittade?
– Det hoppas vi inte. Riktlinjerna är väldigt tydliga med att så länge man har symtom ska man vara hemma, säger Linda Eklund.
Uppmanar ni alla som fått negativt att testa sig igen?
– Det viktigaste är att man isolerar sig hemma om man har symtom. Har det gått mer än fem dagar sedan man insjuknade är det ingen mening att ta ett nytt prov, för då har de flesta redan börjat tillfriskna. Viktigast är att man är hemma i sju dagar. Har man varit symtomfri i 48 timmar då är det bara att gå ut igen på dag åtta.