Bilder: Här landar jätteplanet i Visby

En ovanligt fet fågel besökte Gotland under söndagen. Försvarsmaktens största flygplan C-17 Globemaster mellanlandade i Visby på sin väg mellan Östersund och Ungern.

Strax efter klockan 15 på söndagen slog det stora planet i backen på Visby flygplats.

Strax efter klockan 15 på söndagen slog det stora planet i backen på Visby flygplats.

Foto: Dennis Pettersson

Nyheter2020-02-09 18:27

C-17 Globemaster är Försvarsmaktens största flygplan. Sverige är delägare i tre plan i den europeiska flygflottiljen Heavy Airlift Wing, som är ett samarbete mellan Sverige och elva Natoländer, däribland USA. Sverige disponerar 550 flygtimmar om året med flygplanstypen, vilket är flest timmar efter USA.

Planet landade på Visby flygplats strax efter klockan 15 på söndagen. Då hade det varit i Östersund och var på väg tillbaka till sin hemmabas som finns i Ungern. Söndagens blåsiga väder ställde inte till det nämnvärt för besöket.

– Det visade sig blåsa åt rätt håll, så det gick alldeles utmärkt för oss, säger Jörgen Nilsson från Försvarsmaktens transportkontor, som var med på planet.

Med i den stora lastkabinen fanns ett 20-tal militärer från Luftstridsskolan. Mellanlandningen på Gotland hade inget särskilt övningssyfte och planet gjorde heller ingen avlastning.

– Syftet med besöket är egentligen inte svårare än att Försvarsmakten ska kunna försvara hela Sverige. Den här typen av transporter ska vi kunna utföra i hela Sverige, säger Jörgen Nilsson.

Planet passade dock på att tanka i Visby under det två timmar långa stoppet. För att hålla nere kostnader vill besättningen ogärna flyga med full tank om det inte är nödvändigt. Det är långt ifrån gratis att hålla igång ett Globemaster-plan.

– Det är jättedyrt att flyga med de här. Just på grund av det blir det viktigt med samarbeten över nationsgränser, säger Jörgen Nilsson.

Modellen C-17 flög för första gången 1991 och är den tredje generationens Globemaster. Den första kom efter Pearl Harbor-attacken 1941. Planet kan i dag transportera både människor och tung last. Det går in en stridsvagn eller tre pansarskyttefordon.

– Vi kan ta 150 passagerare som mest. Lastmässigt kan vi lasta upp till 80 ton, vilket är ungefär fyra gånger så mycket som ett Hercules-plan, säger Peder Söderström, ställföreträdande förbandschef.

Sist Visby flygplats hade officiellt besök av ett C-17 var 2017 i samband med storövningen Aurora 17. Då gick det dock inte lika bra. I samband med att planet skulle lyfta från Visby flygplats fick prestigeuppvisningen ett snöpligt avslut – en skock fiskmåsar sögs in i ett av planets motorer och man tvingades åter gå ner för landning. Planet fick därefter tas ur trafik och blev stående i Visby ett par dygn för att åter göras flygbart.

Peder Söderström och Jörgen Nilsson från Försvarsmakten var med på planet.
Peder Söderström och Jörgen Nilsson från Försvarsmakten var med på planet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!