Ökning av bröllop efter lättade restriktioner

När det nu blivit möjligt att bjuda in familj och vänner igen, blir det högt tryck i kyrkor och för vigselförrättare.

Clara och Hassans vigsel i Sankt Clemens ruin.

Clara och Hassans vigsel i Sankt Clemens ruin.

Foto: Emmie Marmont

Nyheter2021-07-29 20:00

Från och med 1 juli har vardagen återgått smått mot det normala. Folk samlas runt restaurang-borden på utekvällar, evenemang med sittplatser får ha uppåt 600 personer och man kan äntligen få arrangera större bröllop igen. Men det är nytänkande som gäller och med avstånd i bakhuvudet.

Under pandemiåret var det 10 000 färre som gifte sig vilket är det lägsta på 20 år enligt SCB. Men trenden tycks ha vänt på Gotland: Nu är folk sugnare än någonsin att få bjuda in till fest för kärleken. 

Martina Åkeson Wollbo som är kyrkoherde inom Norra Gotlands pastorat berättar att hon har märkt av hur de nya lättade restriktionerna går i hand i hand med fler bröllop.

– Jag har definitivt sett en ökning av bröllopen. Redan i början av sommaren gifte sig fler och nu är det många bokade till slutet av sommaren, säger Martina Åkeson Wollbo. 

Men i de osäkra tiderna har många bröllop också blivit tvungna att skjutas upp och ställas in. 

– Jag hade ett par som skulle gift sig i förra maj men som i och med pandemin sköt fram det till sommaren 2020 med förhoppningar om ett stort bröllop. Men även det sköts upp. I maj ringde jag upp dem om bokningen och då svarade de att “vi har köpt hus i stället, bröllop får bli någon annan gång”. Då kände jag att folk kanske rent ut sagt gett upp tanken på bröllop, säger Martina.

Pandemin har inte bara haft effekter på huruvida bröllopen blir av utan även hur folk tänker kring den stora festliga sammankomsten. Fantasin och nytänkandet har ökat när de vanliga planerna inte gått att genomföra. 

Martina berättar om ett bröllop hon hade i höstas, när maxantalet gäster var 50 personer. 

– De gästerna som inte fick plats i kyrkan befann sig i stället på festen och fick se livesändning av vigseln. 

Fler och fler väljer att livesända sina bröllop, begravningar och dop och den trenden tror Martina kommer hålla i sig. 

– Det finns alltid en gammal mormor eller farmor som inte kan ta sig till platsen, och nu kan hon få möjlighet att bevittna den stora dagen genom en skärm.

Annamaria Bauer som är vigselförrättare på Länsstyrelsen Gotland beskriver ett högt tryck efter de lättande restriktionerna

– Det blir en hel del större bröllop med fler gäster vilket lockar till att fler bokar, säger Annamaria Bauer.

Hon berättar att många som bokar är ute i väldigt sen tid, och hon därför är tvungen att tacka nej till många. 

Hassan Ismail och Clara Eriksson förlovade sig under 2017 och planerade att gifta sig under 2019. Stressen med planeringen satte dock käppar i hjulet och bröllopet sköts upp.

Bröllopet var därför planerat till våren 2020, men då kom pandemin som en käftsmäll. Men i år kunde kärleken inte vänta längre. Bröllopet skulle bli av, restriktioner eller ej.

– Åtta personer på ett bröllop blir ju lite, när man räknar in vigselförrättare, musiker, fotograf och oss. Då blir det bara tre föräldrar kvar, då måste man ju börja välja, säger Clara. 

Men 1 juli kom med glädjebesked och ett större bröllop med 60 gäster kunde genomföras i Sankt Clemens ruin. 

– Jag blev helt tårögd när beskedet om att vi kunde bjuda in familj och vänner kom, säger Hassan. 

Hassan fortsätter att berätta om hur ruinen var perfekt för ceremonin och att de efteråt delade upp sällskapet på två caféer i Visby för att sedan samlas till kvällen på en restaurang.

– Det blev det så lyckat trots att det inte blev dans, säger Clara. 

Statistik från SCB

Antal giftermål på Gotland per år 

2016: 207

2017: 266

2018: 237

2019: 245

2020: 189

Statistik från Statistiska Centralbyrån

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!