Under onsdagen rapporterade GT att cementfartyget Sunnanvik lämnat Slite för sista gången efter drygt 40 år i tjänst. Fartygets huvudsyssla var att läktra (blåsa) cement till amerikanska fartyg strax utanför Slite. Årligen har en halv miljon ton cement körts från Slite över Atlanten till Florida. Ett avtal som funnits sedan 1986, men nu alltså inte förnyats.
Och att det blev så var inte amerikanernas val.
– Det är på vårt initiativ som vi sagt upp avtalet, säger Cementas fabrikschef i Slite, Fred Grönwall.
Orsaken är att EU:s bestämmelser gjort det alltför dyrt att köra cement med båt från EU-länder.
– Vi måste följa EU-direktiven för handel med utsläppsrätter, och priset för koldioxid har stuckit iväg ordentligt vilket gör att vi tappar ekonomi i att köra till USA. Vi betalar 300 kronor per ton koldioxid, säger Fred Grönwall.
Förra året kördes 460 000 ton cement till USA. Men Cementa-ägaren Heidelberg gråter inte över att Slitefabriken tappat USA. Avtalet förflyttas egentligen bara till en av koncernens fabriker i Turkiet, där man slipper koldioxidskatt.
– Där tillverkas en cement som inte alls har samma miljöprestanda som vår. De betalar inget för sina utsläpp, säger Fred Grönwall.
Under ett par års tid har Cementa planerat avslutet med USA. Förlusten täcks genom att lägga om produktionen från andra cementfabriker vilket i slutändan gett ett plus på sista raden, enligt Fred Grönwall.
– För ett år sedan stängdes vår fabrik i Degerhamn på Öland. Den var ålderstigen och inte ekonomiskt försvarbar att köra vidare, så då flyttades hela dess produktion till Slite. I och med det behövde vi inte exporten till USA, så det här har varit en kedja av planerade åtgärder.
Med start i maj tar Slitefabriken också över delar av produktionen från en av fabrikerna i Baltikum.
– Vi plockar 300 000 ton cement från Öland och lika mycket från Baltikum. Med USA förlorar vi knappt 500 000 ton, så det blir en liten pluseffekt, säger Fred Grönwall.