När regeringen presenterade det nya högkostnadsskyddet för landets elkunder sades det att stödet skulle gå till "de som drabbats av höga elpriser". Men en granskning som SVT har gjort visar att storbolag som Cementa, stålföretaget SSAB och kemiföretaget Borealis kan få hundratals miljoner kronor i stöd. Detta trots att flera bolag haft bundna elavtal sedan tidigare och därför har drabbats mycket lite av de höga priserna.
Enligt SVT:s granskning kan Cementa få 200 miljoner kronor i kompensation och SSAB nära en halv miljard. Granskningen visar även att dessa företag har långa bundna elavtal, vilket alltså innebär att de kan få ersättning för kostnader som de i praktiken aldrig har haft, uppger SVT.
– Elpriserna påverkar inte vår produktion men de har påverkat oss som företag, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite, till GA.
Men mer än så vill hon inte kommentera uppgifterna i nuläget:
– Jag har varit på semester. Innan jag hunnit sätta mig in i det här har hela veckan gått, säger hon och hänvisar till sin pressekreterare som även hon avböjer att uttala sig.
Att storbolag som Cementa kan komma att få mångmiljonersättning för utgifter de inte haft kommenterar den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson, så här:
– Det är viktigt att få ut elprisstödet snabbt, då finns den här modellen som Svenska kraftnät tagit fram.
När stödet presenterades sa energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) att stödet skulle gå till "utsatta barnfamiljer som är oroliga över att deras barn ska behöva somna med kurrande magar".
Är stödet felriktat, finns det andra som skulle ha bättre nytta av pengarna?
– Det är inte ett perfekt system, men det är det vi kan erbjuda på kort tid. Nu behövs likviditet och det blir svårt att peka ut vissa företag som inte ska få del av stödet. Den totala omfattningen är på 50 miljarder kronor och den enda kritiken jag har hört från oppositionen är att det är för lite pengar, säger Jesper Skalberg Karlsson (M).
Modellen som Svenska kraftnät presenterat innebär att elkunder i södra Sverige får ett engångsbelopp baserat på historisk förbrukning från oktober 2021 till september 2022.
Energimarknadsinspektionen ska nu pröva Svenska kraftnäts modell för utbetalningar.