”Snart nått smärtgränsen för den vanliga lunchgästen”

Liksom mycket annat har priset för dagens lunch gått upp de senaste åren, framför allt de senaste tolv månaderna. Gotländska lunchkrögare berättar om vad som påverkar priset, vad gästerna kan vänta sig framåt och oron för när smärtgränsen är nådd.

Gänget i köket på restaurang Smak av Gotland; Johnny Söderlund, Ernst Hansson, Anders Österman och Christer Grandin. Smak av Gotland har gått mot strömmen och sänkt priset för sin lunch med 20 kronor.

Gänget i köket på restaurang Smak av Gotland; Johnny Söderlund, Ernst Hansson, Anders Österman och Christer Grandin. Smak av Gotland har gått mot strömmen och sänkt priset för sin lunch med 20 kronor.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Nyheter2023-01-30 11:15

Med den här artikeln gör vi inte anspråk på att vara någon heltäckande lunchguide, utan snarare ett urval runt om på ön för att få en fingervisning om vad en dagens lunch kostar, hur priset förändrats, vilka faktorer som påverkar priset och få höra krögares perspektiv.  

undefined
Gänget i köket på restaurang Smak av Gotland; Johnny Söderlund, Ernst Hansson, Anders Österman och Christer Grandin. Smak av Gotland har gått mot strömmen och sänkt priset för sin lunch med 20 kronor.

Smak av Gotland (Slakteriet)

105 kronor för lunchbuffé

– Innan coronapandemin höjde vi till 110 kronor, och under den ekonomiska krisen som följde så höjde vi upp till 125 kronor, och sedan har priset legat där tills vi valde att sänka lunchpriset nu efter årsskiftet.  Nu är det fortfarande andra ekonomiska svårigheter men vi hoppas hämta upp det med ökade volymer, säger Johnny Söderlund. 

Smak av Gotland har gått mot strömmen och som sagt sänkt priset med 20 kronor för sin lunchbuffé. Effekten av prissänkningen har inte väntat på sig.

– Det har ökat rejält, så pass att det är svårt att planera. Förra veckan ökade vi snittet från 150 gäster per dag till över 200, som mest hade vi 297 gäster på fredagen, säger Christer Grandin.  

– Man är väl inte så populär bland de övriga krogarna i stan när man sänker priserna, men man måste göra någonting ibland, säger Anders Österman.

Vilka faktorer påverkar prisförändringen?

– Visst finns det andra faktorer som också påverkar, men det är råvarupriserna som till allra största del styr priset för en dagens, säger Johnny Söderlund.

undefined
Robin Pettersson och Alva Löfgren, Bageriet.

Bageriet

Har fem lunchrätter att välja på, varav en stående, i prisspannet 100-145 kr. 

– Inflationen har gjort en 23-procentig ökning generellt sett, och vi har höjt ungefär motsvarande. Framför allt är det såklart de ökade priserna på råvaror som ligger bakom prisutvecklingen. Men för att ha en kontinuerlig kundkrets har vi inte höjt priset i motsvarande takt som råvarupriserna ökat. Sedan har vi turen att vara belägna på Stora Torget, vilket gör att vi har lite fler som kommer in och dricker något till maten och det innebär en bra merförsäljning, säger kökschef Robin Pettersson. 

Vad tror du kommer hända med lunchpriserna de närmaste månaderna?

– Jag tror att man får vänta och se var det tar vägen, och det kommer nog inte visa sig förrän i höst. Närmaste tiden tror jag att lunchpriserna kommer ligga ganska stabilt där de är just nu. Sedan tror jag att en del restauranger som kört lunch ett tag kommer känna att marginalerna är för snäva och att det inte är värt att ha lunchöppet längre, utan snarare satsa helt på kvällarna istället. 

undefined
Jamie Rae driver tillsammans med sin fru Jenny bland annat Fornsalen.

Fornsalen

105 kronor för lunchbuffé.

– Vi har inte höjt priserna sedan 2019, delvis för att det i princip var stängt under 2020-21 på grund av coronarestriktioner för muséer och så vidare, säger Jamie Rae.

En prishöjning är dock nära förestående.

– Vi kommer att höja priserna inom några veckor, vi har valt att vänta lite men vi är tvungna. Priserna på råvaror har ökat enormt mycket, vissa har nästan dubblats i pris. Sedan är det el och personalkostnader som också spelar in. 

Är det en svår balansgång?

– Ja, verkligen. För mig är en av grundprinciperna, oavsett om det rör sig om lunch, middag eller catering, att gästen ska känna sig nöjd när man går ifrån en restaurang. Man ska inte reflektera över att man har betalat för mycket, om man gör det så är priset för högt, säger han och fortsätter:

– Det är en svår avvägning, för 3-4 år sedan låg snittpriset för en lunch runt 90 kronor. Vi har snart nått smärtgränsen för den vanliga lunchgästen, så då sitter man i en rävsax. Man tjänar inte multum på luncherna, om några säger att de gör det så ljuger de. Luncherna är ofta en del av en större verksamhet och det handlar om volym, 2017-19 hade vi ett snitt på 140-150 lunch om dagen men nu ligger den siffran på 40.

undefined
Skolhuset i Östergarn.

Skolhuset i Östergarn

120 kronor för dagens lunch.

– Vi hade 98 kronor, innan vi gjorde en höjning efter sommaren på grund av ökade kostnader. Det är hyran och elen och så prisökningen på råvaror, så det var ökade kostnader överhuvudtaget, säger Eva Östman som driver restaurangen tillsammans med Niina Tasbas.

Hon fortsätter: 

– Vi fick en fruktansvärd elräkning nu senast på 60 000, och tidigare har den legat på 20 000. Den hyran gäller dock alla verksamheter här i hela skolhuset.

Hur ser ni på eventuella prisökningar framöver?

– Jag tror inte att vi kommer höja priset på lunchen, för höjer vi mer så mister vi kunder, säger Eva Östman.

– Vi kommer försöka hålla det på den här nivån. Innan höjningen i höstas hade vi inte höjt priserna på flera år. Med det sagt så vet vi ju att vi kommer få en hyreshöjning, men vet inte hur hög ännu. Så risken finns att vi tvingas höja priserna, även om vi kommer försöka undvika det, säger Niina Tasbas. 

Märker ni av att folk har mindre pengar i plånboken i dagsläget?

– Jag tycker inte, peppar peppar, att vi märker av det så mycket ännu. Nu det är som värst med elpriserna, så det kanske kommer märkas av så småningom.

undefined
Sophia Lindell, Resaurangchef Kokoloko Hotell.

Kokoloko

125 kronor för dagens lunch.

– Vi justerade priset här efter sommaren, från 105 eller 115 kronor, säger restaurangchefen Sophia Lindell.

Varför?

– Råvarupriserna har gått upp, personalkostnaderna och hyran. Allt har gått upp, så det måste man ta höjd för. Det är alltid en balansgång, man får inte höja för mycket och det är svårt att veta var smärtgränsen går för våra gäster. Samtidigt måste man följa prisutvecklingen, och efter sommaren var det nödvändigt att höja priset.

Kokoloko planerar inte för någon ytterligare höjning.

– Vi kommer försöka hålla den här nivån så länge som möjligt, om det inte händer något drastiskt. För vår del har vi haft en stark januari, så vi har inte sett att kunderna har svikit. Vi har våra 50 platser och det är fullt varje dag.

Roma Gårdskrog

120 kronor för dagens lunch.

– Vi höjde i höstas. Tidigare har dagens legat på 100 kronor, och vi hade även 105 kronor ett tag, säger Joakim Larsson som driver Roma Gårdskrog.

Höjningen grundar sig i de ökade råvarukostnaderna.

– Klart det är jobbigt, för det är ingen som vill betala några stora pengar för en lunch. Problemet blir ju att man får mindre folk hit istället när man höjer priserna, men det var ett beslut vi var tvungna att ta.

Märker ni av att folk har mindre pengar i plånboken?

– Nu märker vi det. Det kommer mindre folk, svårt att säga hur mycket. Men det märks absolut. 

Är någon framtida höjning inplanerad?

– Det går inte att höja något mer, då måste lönerna för de som äter också höjas. Höjer vi mer så kommer ingen, i vårt fall har vi nått smärtgränsen.

Han menar att det är svårt att få lönsamhet som lunchkrog.

– Man måste sälja 200 luncher om dagen, annars går man back. Lunchutbudet på ön kommer absolut att minska. Det är nog många som kommer att stryka med under våren, och det gäller nog krogar överhuvudtaget. Jag är glad att jag är här. Vi har fast hyra där allt ingår, vi har eleverna och särskolan, och så har vi konferenser. Så jag klarar mig, så att säga. 

undefined
Ghasem Hassani, Hamnkaféet Klintehamn.

Hamnkaféet i Klintehamn 

Lunchbuffé för 115 kronor. 

– När pandemin kom så lade vi på 5 kronor tror jag. I övrigt har vi inte höjt priset, säger Ghasem Hassani som driver Hamnkaféet i Klintehamn. 

Han fortsätter:

– Jag hade tänkt att höja nu efter nyår, men jag har inte gjort det. Allting har blivit dyrare och folk har mindre pengar. Den större delen av året går det inte runt, så tack och lov för sommarsäsongen som kan täcka upp för förlusterna resten av året. De där 115 kronorna räcker inte.

Det är inköpspriset på råvaror som påverkar allra mest och han skulle behöva höja priserna.

– Men jag är orolig för att göra det. Lönerna har inte ökat men allt annat har blivit dyrare.Det gör att det är dyrt för gästerna och frågan är om de har råd att äta mat här. Jag tror att många kommer dra ner på att äta lunch på restaurang. Det är klart att det är jobbigt men det finns många som har det värre, man måste ha perspektiv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!