Definitivt stopp för cykelverkstad på Fårö

Miljööverdomstolen har slutgiltigt avgjort frågan om ja eller nej till bygglov för en cykelverkstad på Fårö.

För många cyklar kan vara störande, menar miljööverdomstolen.

För många cyklar kan vara störande, menar miljööverdomstolen.

Foto: Ulf Jönsson

Nyheter2020-02-04 11:07

Ärendet har vandrat genom instanserna med olika utslag varje gång. Nu har slutligen högsta instans den 31 januari avkunnat sin dom. Den är ett nej till cykelverkstaden. En dom som inte kan överklagas.

Det är Rolf Lindvall, Follingbo, företrädd av sommarfåröbon advokat Thomas Bodström, som ansökt om bygglov för ändrad användning av ekonomibyggnad till cykelverkstad och cykeluthyrning på fastigheten Fårö Simunds 1:59. 

Dåvarande byggnadsnämnden gav bygglov 2018 vilket överklagades av grannarna Anders och Kristina Brunes, Norrköping, som bland annat klagade på ökat buller och störande biltrafik. 

Länsstyrelsen undanröjde bygglovet och då överklagade Rolf Lindvall till mark- och miljödomstolen som gav honom rätt. 

Även den domen överklagades och nu får åter paret Brunes åter rätt. Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att på den aktuella fastigheten får endast fristående hus för bostäder uppföras enligt gällande detaljplan.

Domstolen säger också i domskälen att det framgår att den verksamhet som ansökan avser och som redan bedrivs på fastigheten är förhållandevis omfattande. Gårdsplanen intill ekonomibyggnaden upptas av en stor mängd uppställda cyklar. Det korta avståndet till makarna Brunes fastighet gör också att de riskerar att utsättas för störningar i form av ljud från verksamheten. 

Att fastigheten ligger intill ett område som i den fördjupade översiktsplanen pekats ut som turistområde leder inte till någon annan bedömning. Därför fastställs länsstyrelsens bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!