Fortsatt långa köer till öns tandvårdskliniker

Redan i mars skrev Gotlands allehanda om de långa kötiderna till följd av tandläkarbristen på Gotland. Läget är fortfarande kritiskt.

Jonas Boberg, tandläkare på Wisby tandvård menar att ekvationen inte går ihop när bristen på tandläkare ökat och så även befolkningen.

Jonas Boberg, tandläkare på Wisby tandvård menar att ekvationen inte går ihop när bristen på tandläkare ökat och så även befolkningen.

Foto: Hanna Davidsson

Nyheter2022-09-26 06:02

På Folktandvårdens samtliga kliniker är det nästan helt fullt och köerna fortsätter att växa. Väntetiden för att skriva in sig är upp till två år.

Vad som menas med de långa kötiderna tycker Gotlands tandvårdsschef Göran Gynther, behöver redas ut. 

– Den långa kötiden man talar om handlar om kö till att få lista sig, inte om långa vårdköer. Har du akuta besvär eller tillhör en riskgrupp där tandvård räknas som sjukvård får du en snabb tid.

Orsakerna till problemen är flera. Det handlar om satsningar som gjorts på förebyggande tandvård, få nya som utbildar sig och förväntade pensionsavgångar. Detta har bidragit till brist på främst erfarna tandläkare men också till svårigheten att rekrytera nyexaminerade tandläkare till landsbygden.

En av de satsningar som gjordes var under 2017-2019 när regeringen höjde åldersgränsen för fri tandvård till alla till och med 23 år. Det var en bidragande faktor till det ökade trycket på Folktandvården och var enligt Göran Gynther en felriktad insats och bortkastade pengar. 

– 20-23 åringar är inte i något stort behov av att komma för kontroll, det läggs onödiga resurser och tid på detta som kunnat lagts på de med större behov, som det äldre klientelet, säger han.

Den stora tandläkarbristen är mest akut på landsbygden, där många tandläkare gått i pension och behöver ersättas med nyexaminerade tandläkare. Enligt Göran Gynther ser inte rekryteringsläget särskilt ljust ut.

– Idag vill man inte arbeta på en liten klinik och till och från behöva arbeta ensam. Vi har försökt rekrytera och göra lösningar för att göra tjänsterna mer attraktiva, men många vill ändå inte, säger han.

Även för de privata tandläkarna är läget kritiskt. Många har lagt ner sina verksamheter utan att ha hittat någon efterträdare. Det har gjort att många patienter står utan någon fast tandvårdskontakt medan trycket ökat på de befintliga tandläkarna. På den privata kliniken Wisby Tandvård berättar tandläkare Jonas Boberg att de listar två nya patienter varje vecka men att kön ändå inte minskar.

– Det är ett mångfacetterat problem och finns flera anledningar till detta. När jag började arbeta på ön var vi 35 allmäntandläkare, nu är vi 30 men befolkningen har ökat till cirka 61 000. Ekvationen går inte ihop när en tandläkare oftast klarar av att hantera runt 1 500 patienter per år.

Jonas Boberg beskriver att situationen är hanterbar just nu, men han är bekymrad för framtiden.

– Om man tänker på att Gotland inom tio år kommer vara en av de regioner med högst antal 80-åringar per capita och att sköra äldre har ett annat tandvårdsbehov, är frågan hur situationen kommer se ut då.

Enligt Göran Gynther finns det tre åtgärder som behövs för att ändra situationen. 

– Man ska ta bort den kostnadsfria ersättningen för de som är 20-23 år. Ta bort den fria etableringsrätten som gör att det är fritt att etablera sig som tandläkare i storstäderna där det idag finns ett överflöd av tandläkare till skillnad mot glesbygden. Slutligen återinföra AT-tjänstgöringen som togs bort för många år sedan men var bra för rekryteringen av tandläkare till Folktandvårdsklinikerna. 

Han vill även öka tiden mellan vanliga rutinkontroller. 

Vi måste ändra på beteendet att man ska gå på kontroll vartannat år när man är frisk i munhålan, vi har inte resurser för det. Man går ju inte till vårdcentralen om man är frisk till exempel, säger Göran Gynther.

Tandvårdsbidrag

Idag är det fri tandvård för barn och unga upp till 23 år. Personer mellan 24 år till 29 år samt personer över 65 år får i dag ett tandvårdsbidrag på 600 kronor. Personer som är 30 år upp till 64 år får 300 kronor i bidrag. Många politiska partier vill införa att tandvården ska omfattas av ett högkostnadsskydd likt det som finns inom hälsa- och sjukvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!