En midsommar på brandstationen: ”Vi blir som en andra familj”

Köttbullar, prinskorv och larm. På brandstationen i Visby firas midsommar i miniformat.

Midsommar på Visby räddningstjänst

Midsommar på Visby räddningstjänst

Foto: Jonas Eriksson

Nyheter2024-06-21 17:40

Köttbullar, prinskorv, ägg, sommarröda jordgubbar och god stämning. Midsommarfirandet på Visby brandstation skiljer sig inte alltför mycket mot andra, men det märks ändå att något saknas.

– Vi har inte fått tag i någon midsommarstång, vi kör på dansbandsfredag istället, säger Teddy Ek.

Städning och iordningställande av brandbilarna står på schemat för Teddy och kollegan Johannes Hoffman den här förmiddagen.Men snart vankas det långbord på innergården. I köket en våning upp står färskpotatisen nämligen på kokning medan Micaela Ahlb och Lars Bergqvist sätter den sista touchen på årets midsommarbuffé. En buffé med noga valt innehåll.

undefined
Midsommarfirande Visby räddningstjänst
undefined
Midsommarfirande Visby räddningstjänst


– Vi var till Ica Maxi tidigare idag och gjorde inhandlingen. Vi håller ju ihop allihop om det skulle gå ett larm, så hela skiftet var med och plockade ihop korgen. Alla fick det som önskades och lite till. Några kanske tycker att det blev lite väl mycket sill, men vi är nöjda ändå, säger Lars.

För beredskapen på larm och utryckning till trots, en midsommarafton är ändå alltid en midsommarafton. Även för personalen inom räddningstjänsten.

–Vi vet ju aldrig när vi kan tvingas släppa allt och åka ut. Men däremellan försöker vi få till midsommar om än i ett lite annorlunda format. Det är alltid svårt att lämna nära och kära på midsommar och andra högtider, men vi som jobbar ihop här blir på något sätt som en andra familj. Vi trivs ihop säger, Lars Bergqvist och får medhåll av kollegorna.

Per Erik Nyström och Tord Malmqvist är i full färd med att plocka av sig kläderna efter det senaste uppdraget och ser båda fram emot allt vad midsommarbordet har att erbjuda, Tord har även tilldelats ett speciellt uppdrag den här dagen.

–Jag såg till att vi köpte den godaste alkoholfria ölen som finns i mitt tycke. Så den är det inget fel på.

Både Per Erik och Tord har spenderat flertalet högtider på stationen och menar att midsommar ofta kan vara lite mer händelserika än andra högtider.

–Jag har jobbat här sedan 1989 och ingen midsommar är likadan. Vissa är lugna andra är det full fart, men det är lite mer fest på just midsommar och folk i rörelse. Då ökar ju risken att något händer så vi hoppas att lugnet fortsätter, säger Per Erik.

undefined
Midsommarfirande Visby räddningstjänst
undefined
Midsommarfirande Visby räddningstjänst
undefined
Midsommarfirande på Visby räddningstjänst


Men trots ständigt beredskap och avsaknad av midsommarstång finns det något just den här midsommarlunchen har som många andra saknar.

–Vi har ju ett riktigt fint väder, sol och värme här det har inte alla, konstaterar det gemensamma sällskapet glatt på innergården.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!