Juli
Under 2021 drabbades framförallt Gävle av kraftiga översvämningar. Även om problemen inte var lika stora på Gotland så ställde sommarens skyfall till det, helagotland.se kunde rapportera att busshållplatsen utanför Visby hamnterminal vattenfylldes i början på juli.
Extremväder och höjningar av havsvattennivån, orsakade av klimatförändringar, har fått Region Gotland att ställa nya krav när framtidens bebyggelse sker. I december antog tekniska nämnden en plan där detta är ett villkor.
– Det skulle ha varit gjort för längesedan. Vi kan inte vänta, säger Karl-Johan Boberg (C), ordförande i tekniska nämnden.
I verksamhetsplanen står det: "Förvaltningen ska säkerhetsställa att klimatanpassningsåtgärder som tar höjd för framtida väderleksändringar är presenterade i våra investeringsprojektsunderlag."
– Vi måste ha med det här i tänket. Man kan se på skyfallen i exempelvis Gävle. Men i vårt fall tänker jag också på torkan. Den har redan drabbats oss och där handlar det om att vi måste säkra upp vattenförsörjningen, säger Karl-Johan Boberg.
Regionen har redan före kravet på klimatanpassning arbetat med frågan. Karl-Johan Boberg ger exploateringen på A7-fältet som ett exempel och i de nya planerna för Visborgsområdet finns detta med.
– Det kan handla om att bygga grönområden så att de är utformade för att kunna ta emot skyfall, säger han.
Torbjörn Ihse, avdelningschef på projektavdelning på regionen, säger att den mängd påverkan som de nya anpassningarna kommer att ha i praktiken grundar sig på flera saker, exempelvis politiska beslut och hur detaljplaner ser ut.
– Tar vi fram material för exempelvis nyproduktion i ett investeringsprojekt så ska vi ha med klimatanpassning i förstudien, vi måste göra analyser av risk, sårbarhet och konsekvenser. Är det så att det finns en förhöjd risk av något skäl så måste vi påtala det.
Att till exempel uppföra en byggnad på en plats som utpekats som en risk behöver inte vara en omöjlighet, men det kan komma att bli kostsamt. Än så länge går det inte att peka ut platser eller områden som kommer anses mindre lämpliga för exploatering.
– Det är lite för tidigt att säga, det här är ganska nytt och har kommit nu, vilket är bra. Nu börjar arbetet med att få in det här i våra mallar och rutiner, säger Torbjörn Ihse.