För några år sedan ökade regionen antalet AT-läkartjänster för allmäntjänstgöring, med syftet att locka fler läkare till ön. Nu finns det istället för få specialistläkartjänster.
– Det finns inte ST-tjänster till AT-läkarna. Det är det som är så synd för vi vill bo här på Gotland, säger en nyutbildad läkare som flyttade till ön med sin familj för några år sedan för att jobba som AT-läkare.
Nu har hon ett vikariat men vill gärna vidareutbilda sig. För att bli specialistläkare måste man dock först jobba som ST-läkare i minst fem år och konkurrensen är hård kring de attraktiva ST-tjänsterna på Gotland.
– Jag har kollegor som flyttar till fastlandet för att få en ST-tjänst, säger hon.
Samtidigt strömmar förfrågningarna från bemanningsföretag och nätdoktorföretag, som betalar höga löner, in.
– Jag får sådana förfrågningar hela tiden och jag skulle kunna ta ett vikariat på annan ort i två veckor och sedan vara ledig resten av sommaren.
Enligt Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, finns det två hinder för att skapa fler ST-tjänster på ön. Det ena är ekonomin och det andra är bristen på handledare.
– Det är ett ständigt dilemma, vi har inte möjlighet att utbilda hur många som helst, vi måste ha färdigutbildade läkare som kan ta hand om ST-läkarna.
Att gå från läkare till specialistläkare är en lång process.
– Många är 25-30 år när de gjort AT-tjänst sen ska de göra ST-tjänst och då kommer hus och barn och det blir förlängt i flera år. Vi försöker ta så många ST-tjänster vi kan, det är vår möjlighet att rekrytera. Men vi har inte möjlighet att utbilda så många. Sen är det en budgetfråga, de har fullt betalt under ST-tjänsten.
Varje år görs fyra intagningar för nya AT-läkare på ön.
– Vi tar in fyra varje gång så det blir 16 nya tjänster per år, säger Yvonne Skovshoved, ekonomichef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Under 2021 har regionen även budgeterat för 73 ST-läkartjänster.
– Då är det alltså inte 73 nya tjänster utan 73 totalt för 2021, säger Yvonne Skovshoved.
Enligt henne är det dock inte alltid regionen lyckas rekrytera läkare till alla lediga ST-tjänster på ön.
– Speciellt inom primärvården har vi flera vakanta ST-tjänster som inte blivit tillsatta. Ibland finns det AT-läkare som står i kö och ibland inte. Vi vet att det är svårt att rekrytera till primärvården där vi har mycket hyrläkare.