Bland blommor och bin i Follingbo driver familjen Dickie-Peterson det ekologiska kaféet och logiet Himmel och hage. När de köpte tomten för nio år sedan möttes de av gröna ängar, i dag finns där ett orangeri, kafé, logi och huset där familjen bor – som de byggt med sina egna händer. Tanken är att allt ska vara ekologiskt rakt igenom, familjen odlar sina egna grönsaker, de skånska blommehönsen värper ägg och bina gör honung.
– Vi byggde en keramikateljé, det blev väldigt stort och vi tänkte – vad ska vi göra med det här? Då blev det så att vi öppnade ett kafé, säger Andrea Dickie.
Andrea är från Österrike och är keramiker från början, men har nu bott på Gotland i nästan 20 år. Det var i keramikateljén i Fide som hon träffade gotlänningen Tommy Peterson, som hade byggt ateljén. Nu har de varit sambos i nästan 16 år och har barnen Neil och Elsa tillsammans, som alla hjälper till att driva det nyöppnade kaféet.
– Det är fint med familjeföretag och jag hoppas att det rullar på, säger Tommy.
Ekologiska grönsaker och naturmaterial är viktigt för familjen. De odlar bland annat ätbara blommor, medicinalväxter och har ett kulturarv i sina växter. Att lämna så få spår som möjligt bakom sig är en viktig vision för familjen.
– Det ekologiska är den röda tråden i allt vi gör. Så har vi också kulturarvet som finns i gamla växter och de bakar vi på. De har inte blivit genmodifierade och är mer näringsrika. Inne i kaféet finns en utställning på gamla mjölsorter, säger Andrea.
Vidare berättar hon att det på senare tid finns färre och färre ekologiska alternativ och produkter på hyllorna i affärerna.
– Alla väljer bort det i dagens tider, de sparar in på att inte köpa ekologiskt. Det finns ingen efterfrågan av vad jag hört från bönderna, det är en vansinnigt tråkig utveckling, säger Andrea.
Hon fortsätter:
– Trenden går ju också mot att ha halvfabrikat. På matmässan var den största trenden att köpa färdigbakade kakor som du kan pimpa själv till ditt kafé, snart kommer du få samma kakor överallt du går. Vi försöker gå mot strömmen och visa att det går att hålla det hållbart, vi försöker ha ett slutet kretslopp i det lilla.
Familjen bor i ett passivhus, vilket är ett hus som är självförsörjande på el och värme. Den mesta energin kommer från solen, men i vardagsrummet finns också en vattenmantlad kamin.
– Under vintern går vi tillbaka hundra år i tiden och eldar med ved för att få varmvatten. Huset är varmt i sig med dubbel isolering, men det är lite jobbigt när man glömmer att elda och får duscha kallt, säger Tommy.
De har även ett bevattningssystem för odlingarna i form av nedgrävda vattentankar som ligger under jorden. Tanken samlar upp regnvatten och ger på så sätt grödorna vatten.
– Det är också väldigt blött här och det ger bra förutsättningar för att odla, säger Andrea.
Familjen har även ett litet logi ovanför kaféet som går att hyra. Förra året gick det bra med uthyrningen under lågsäsong, men i år har det varit färre hyresgäster.
– Problemet nu är att färjepriserna blivit så dyra. Men om några år kommer vi bli nya Mallorca. Det är 42 grader i Rom, det går inte att vara vid Medelhavet så alla kommer dra sig uppåt, säger Tommy.
Vad är det bästa med det här konceptet?
– Vi vill visa upp att man kan leva så här. Vi vill att folk ska trivas och ha det bra här. Småbarnsföräldrar kan sitta stilla medan barnen kan springa fritt, säger Tommy.