Familjen satsar på ett småskaligt mejeri på Gotland

Inom kort kommer tillverkningen av ost starta hemma hos nyinflyttade familjen Wendeberg i Mästerby. På gården finns nubiska getter och mjölkfår som snart ska stå för mjölkproduktionen.

En nubisk get kan ge upp till 950 kilo mjölk per år. Andra getraser kan ge mer mjölk men den nubiska getens mjölk har en speciell sammansättning som ger en stor del ostmassa.

En nubisk get kan ge upp till 950 kilo mjölk per år. Andra getraser kan ge mer mjölk men den nubiska getens mjölk har en speciell sammansättning som ger en stor del ostmassa.

Foto: Anna Ekeroth

Nyheter2020-09-16 12:09

På gårdsplanen hemma hos Annelie och Magnus Wendeberg vid Ajmunds i Mästerby går 13 nubiska getter och 11 
ostfrisiska mjölkfår. De är alla nyinflyttade. Familjen Wendeberg fick tillträde till gården i mitten av augusti och getterna och fåren har precis släppts ut från en fem veckor lång karantän i ladugården.

Familjen bodde tidigare i Tyskland men brist på mark gjorde att de hade svårt att utöka sin djurbesättning. När de för fem år sedan besökte Gotland såddes första fröet till en dröm om att flytta. Mitt under rådande corona-pandemi hittade de drömhuset, slog till och blev ägare till den idylliska lilla gården i Mästerby.

Getterna har öron som hänger långt ner under hakorna. Men det är inte bara öronen som skiljer dem från andra getter, de har nämligen även en alldeles speciell mjölk som är mild och passar utmärkt att göra ost av. 

– Mjölken är fetare, mer proteinrik och ger mycket ostmassa, säger Annelie Wendeberg.

Under två år har de letat efter friska besättningar i Europa då Sverige har hårda regler för import.

Sina egna getter som de hade i Tyskland fick de inte med sig men familjen lyckades köpa 13 unga getter och mjölkfåren från dokumenterat sjukdomsfria besättningar.

Inne i ladugården ska de bygga mejeri och tanken är att de redan till sommaren ska kunna börja tillverka och sälja ost i en egen liten gårdsbutik.

– Jag längtar efter att få göra ost igen, säger Annelie Wendeberg när hon berättar om vilka sorters ostar de kommer att kunna göra. 

Mozzarella, pecorino, camembert, färskost, och chévre är några delikatesser som kan bli aktuella.

– Vi ska göra alpost, små mjuka, riktigt skrynkliga och stinkande ostar, säger Annelie skämtsamt. 

Mjölken ska inte pastöriseras utan kommer att gå direkt från juver till ostkar utan att först kylas ned. 

Getterna och fåren mjölkas två gånger per dag, vilket betyder att även ostar kommer att tillverkas två gånger per dag.

– Om du ska äta jordgubbar plockar du inte dem och lägger dem i kylen en vecka innan du ska äta, det är samma med mjölk. Smaken förändras när mjölken står i kylen, säger Magnus Wendeberg.

De kommer även att köpa in ekologisk komjölk från Mölner gård i Väte. 

– Vi kommer att göra ostar av ko- get- och fårmjölk, fårmjölk är nytt för oss så vi kommer att få prova oss fram, säger Magnus Wendeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!