LIBERAL ASPEKT
Donald Trumps försök att stjÀla det amerikanska presidentvalet och behÄlla makten började lÄngt innan valnatten och har eskalerat sedan dess. Trump har försökt underminera valresultatet, pÄverka myndighetschefer och andra politiker, och till sist hetsat en mobb att stoppa omröstningen som skulle bekrÀfta Joe Biden som vald president.
Scenerna frÄn förra veckan, dÀr Kapitolium stormades, var obehagliga och vÄldsamma, ledde till flera dödsfall, men tycks inte bli mycket mer Àn sÄ vad gÀller de demokratiska institutionerna. USA:s rÀttssystem, dess politiska system, dess nyhetsmedier, stod pall för det svÄraste testet pÄ lÀnge.
Det visar pÄ vikten av system som rÀttar sig efter principer istÀllet för efter politiker, men ocksÄ att attacker pÄ friheten ofta mÄste försvaras pÄ förhand. Och det Àr i det ljuset man bör diskutera den pandemilag som röstades igenom i riksdagen i fredags, och som började gÀlla i söndags (10/1).
Lagen innebÀr de största inskrÀnkningarna av fri- och rÀttigheter som införts sedan andra vÀrldskriget. Riksdagen har med den till och med gett regeringen rÀtt att bryta upp privata möten i exempelvis festlokaler och bostadsrÀttsföreningar. Det Àr pÄ mÄnga sÀtt en extrem befogenhet, och det hör till saken att den Àr rÀtt dunkelt motiverad.
Regeringen har tidigare sagt sig ha för fÄ befogenheter för att hantera coronapandemin, men har samtidigt inte ens anvÀnt sig av den lag som man hastade fram i april förra Äret. Smittskyddslagen ger redan goda möjligheter att stÀnga smittfarliga verksamheter, fast utan motsvarande demokratiska risker. Exempelvis har smittskyddslagen inte hastats fram under julhelgerna och remissbehandlats pÄ nÄgra dagar, istÀllet för mÄnader.
Det finns goda skÀl att ha starka verktyg för att skydda liv och hÀlsa, och till pandemilagens försvar kan man invÀnda att folk inte beter sig sÄ smittsÀkert som behövs, eftersom coronasmittan fortfarande sprids. Men det Àr snarare en konsekvens av den svenska covid-strategin att inte helt stÀnga samhÀllet, mer Àn avsaknad av verktyg i regeringskansliet. I mars stod företrÀdare för FolkhÀlsomyndigheten i riks-tv och sa att det var en del av poÀngen att folk skulle tolka föreskrifter och rekommendationer lite olika.
Man mÄste inte tillskriva regeringen illvilligt uppsÄt för att vara kritisk till stora skiften i maktförflyttning. Stefan Löfven (S) Àr ingen Donald Trump. Men försvaret av vÄra fri- och rÀttigheter, och av vÄra demokratiska institutioner, mÄste börja i att förestÀlla sig helt andra politiker i förarsÀtet.
Vilka verktyg och vilken praxis upprÀttar vi inför att det nÄgon gÄng faktiskt Àr en Donald Trump som styr Sverige? Vilket demokratiskt grundskydd har vi, som jÀmfört med USA har en betydligt svagare grundlag? Det Àr en god övning att förestÀlla sig makten i hÀnderna pÄ sin vÀrsta fiende, och att stÀrka rÀttsstaten och de demokratiska institutionerna dÀrefter.