Förslaget: Uppvärmd mat ska spara miljoner åt regionen

Regionens skolelever och gamla kan få uppvärmd mat i fortsättningen. Det föreslås i en ny rapport med syfte att effektivisera regionens måltidsverksamhet.

Fårösund, Slite, Väskinde och Roma skola föreslås bli centralkök på norra Gotland. Restaurang Strandgärdet och Wisbygymnasiet föreslås laga all mat på mellersta Gotland. På södra Gotland föreslås Klinte, Garda och Hemse skolor bli de som ska leverera mat till övriga skolor och verksamheter.

Fårösund, Slite, Väskinde och Roma skola föreslås bli centralkök på norra Gotland. Restaurang Strandgärdet och Wisbygymnasiet föreslås laga all mat på mellersta Gotland. På södra Gotland föreslås Klinte, Garda och Hemse skolor bli de som ska leverera mat till övriga skolor och verksamheter.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nyheter2020-12-02 06:25

Restaurang Strandgärdet på Visby lasarett kan bli ett av regionens få stora centralkök som ska laga mat, kyla ned den och sedan skicka maten vidare till elva avdelningar på lasarettet, skolor, förskolor och äldreboenden på mellersta Gotland. Totalt skulle drygt 3 300 måltider lagas dagligen på lasarettet. 

Det föreslås i rapporten "Organisation och lokalisering av måltidsverksamhet" har tagits fram av konsultbolaget "Dining development AB" på uppdrag av regionen.

I rapporten redovisas ett antal olika lösningar för att effektivisera regionens måltidsverksamhet.  I det mest omfattande alternativet föreslås en omställning som innebär att personalen på regionens avdelning Måltid kan minskas från dagens 111 heltidstjänster till 76. Effektiviseringen uppges spara upp till cirka 30 miljoner kronor per år. 

I rapporten delas Gotland upp i tre områden; norra, mellersta och södra. Varje område föreslås ha ett fåtal större kök, ofta skolor, som lagar mat till övriga skolor, förskolor och äldreboenden.

Enligt Karolina Samuelsson, biträdande förvaltningschef på Region Gotland, finns det potential i förslaget som innebär färre kök där maten tillagas och fler så kallade mottagningskök som får färdiglagad mat levererad.

– Det finns ett stort kök på lasarettet som skulle vara möjligt att göra om till ett "kyl-mat-kök". Vi tror att vi med färre och större kök, kan leverera mat till fler, säger hon.

I rapporten föreslås lösningar där maten skickas varm eller kall genom den så kallade cook and chill-metoden som innebär att maten kyls ned efter att den tillagats. I förslaget finns både verksamheter som får all mat färdiglagad och andra verksamheter som kommer att få huvudkomponenten i maträtten färdiglagad, men själva exempelvis ska koka potatis och andra tillbehör.

För 11 år sedan föreslogs en liknade lösning på Gotland, förslaget möttes då av kraftigt motstånd och skrotades.

Enligt Karolina Samuelsson har tekniken förbättrats sedan dess, hon menar att inga näringsämnen försvinner vid nedkylningen. 

– De som äter maten upplever inte att det är någon större skillnad jämfört med annan mat, säger hon.

Innan beslut fattas om den framtida organisationen ska samråd hållas där berörda nämnder och förvaltningsledningar kan ge synpunkter på förslaget.  Rapporten har tagits fram som underlag för beslut i regionstyrelsen i februari 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!