Frågetecken och farhågor kring ambulansupphandling

Kompetensförsörjning, brist på kvalitetskrav samt sänkta krav på minsta resursberedskap sticker ut i upphandlingsunderlaget.

Kravet i upphandling sänks med en dagambulans.

Kravet i upphandling sänks med en dagambulans.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-06-10 19:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Har verkligen en riskanalys gjorts kring dessa faktorer? Som verksam inom ambulanssjukvården på Gotland finns en oro att den vårdsökande gotlänningen i förlängningen kan bli drabbad.
I en artikel publicerad i GT den 4/6 framstår behållandet av ambulanssjukvårdarrollen i ambulanssjukvården som bakåtsträvande. Ambulansöverläkaren menar att dessa ska ersättas av specialistsjuksköterskor för att öka kompetensen. Kompetenshöjning är naturligtvis välkommet men kan ske på annat sätt än på bekostnad av befintlig personal. Skulle det istället kravställas att nyanställningar utgörs av specialistsjuksköterskor så har ambulanssjukvårdarna på Gotland med sin långa erfarenhet möjlighet att delge och sprida sina kunskaper till nästa generation. Som kravställan ser ut idag riskerar kunskap och erfarenhet helt försvinna från en dag till en annan, samtidigt som bristen av specialistsjuksköterskor gör kompetensförsörjning till en stor utmaning.

I dag finns två dygnsambulanser och två dagambulanser på Gotland. Antalet uppdrag för ambulanssjukvården på Gotland har de sista åren ökat markant. Ändå väljer regionen i pågående upphandling att sänka minsta kravet på resurser med en dagambulans. Riskerna med detta är så uppenbara att de inte behöver förklaras ytterligare!

Regionen har i upphandlingen en möjlighet att utveckla och driva ambulanssjukvården framåt genom kravställan om till exempel vårdutveckling. Tyvärr väljer regionen att avstå detta och istället för att fokusera på kvalité så läggs stor tyngd vid kostnader och pris. Även arbetsmiljön för ambulansperson väljs bort till förmån för billigare pris på tjänsten. En diskussion har letts av fackliga företrädare kring avskaffande av jour, vilket regionens tjänstemän avfärdar som en arbetsgivarfråga. Regionen har dock möjlighet att i upphandlingen ge anbudsgivare chansen att räkna på personalkostnader utifrån samma grund. Det vill säga att ambulanspersonalens tid på arbetet skall räknas som arbetstid, särskilt då det föreligger 90 sekunders inställelsetid dygnet runt.

Specialistsjuksköterskor och ambulanssjukvårdare på Gotland önskar bedriva och utveckla god och säker vård för gotlänningarna. Vi hoppas få förutsättningar för det i framtiden!