Gate kritisk till avtalet han själv skrev på

Över ett år har gått sedan Johan Gate vann avtalet om att bygga lägenheter i Visby, Klinte och Hemse. Men byggherren kritiserar nu det avtal han själv skrivit på.

Terra Nova äldreboende, som öppnades för snart två år sedan, blir närmsta granne med det nya bostadsområdet på Kopparslagaren 1. Bakom äldreboendet planeras de nya bostäderna ligga.

Terra Nova äldreboende, som öppnades för snart två år sedan, blir närmsta granne med det nya bostadsområdet på Kopparslagaren 1. Bakom äldreboendet planeras de nya bostäderna ligga.

Foto: Dennis Pettersson

Nyheter2019-09-30 06:30

I april 2018 stod det klart att Johan Gates bolag Österled Fastighets AB vunnit Region Gotlands dubbla markanvisningstävling, den första i sitt slag. Lösningen är ett för Gotland nytt sätt att från kommunalt håll få privata aktörer att bygga bostäder på mindre attraktiva orter. 

Tävlingen gick ut på få att bebygga den attraktiva Visbytomten Kopparslagaren 1 på Terra Nova, men i gengäld måste bolaget också bygga hyresrätter i Hemse och Klintehamn, på Talgoxen 3 vid Coop-parkeringen i Hemse samt på Odvalds 1:35 i östra Klintehamn.

Samtliga tomter är klara för bostäder, bara bygglov krävs. Men än har ingen spade satts i jorden. Regionen kräver att 22 procent av lägenheterna måste vara hyresrätter. Johan Gates plan är att Visbytomten får 90 bostadsrätter och 20 hyresrätter. I Klinte planeras ett 20-tal hyresrätter och i Hemse 4 eller 6 hyresrätter.

Men än har inget hänt utifrån sett. Johan Gate menar dock att ett intensivt planarbete pågår med arkitekt och byggare, åtminstone i Visby. 

– Vi hoppas kunna gå ut och marknadsföra bostadsrätterna på Terra Nova genom mäklare nu under de närmsta veckorna, säger han.

För hyresrätterna i Klinte och Hemse är tidsplanen desto mer oklar. Johan Gate menar att byggena där är avhängiga hur försäljningen går av bostadsrätterna på Visbytomten.

– Att bygga i Klinte och Hemse blir osäkert och inte särskilt lönsamt om det inte också blir lönsamt att bygga i Visby. Hela det här bygger på att Visbysatsningen faller väl ut, och då måste den komma igång först, förklarar han.

Terra Nova-husen kommer att byggas som lägenheter i två plan med liknande upplägg som Österled redan byggt på A7-fältet. Enligt Johan Gate behöver ett 50-tal av lägenheterna ha sålts för att det bygget ska komma igång. Hur stort köpsug som finns för de 90 bostadsrätterna återstår att se, säger han.

Kravet finns från regionen att samtliga bostäder i Visby, Hemse och Klintehamn måste vara färdigställda senast 31 december 2021.

– Det finns hopp om att vi är klara då, men det bygger på att Visbylägenheterna börjar säljas, säger Gate.

Enligt avtalet ska bottenplattorna ha gjutits i Klinte och Hemse innan arbetena i Visby får påbörjas. Gate är inte förtjust i den lösningen.

– Men om vi måste göra det så gör vi det. Det fördyrar allt genom att vi måste etablera och avetablera byggena i Hemse och Klinte.

Johan Gate säger att han hade föredragit ett ekonomiskt straff framför att tvingas gjuta plattor.

– Om det mot förmodan inte blir något bra projekt och jag ska lämna tillbaka tomten, då står plattorna där. Då hade ett ekonomiskt straff varit bättre. Men regionen har ju haft affärer som inte gått som de tänkt, så därför har de väl fastnat för just den här den här lösningen nu.

En affär som "inte gått som regionen tänkt" var den med entreprenören Karsten Inde som förra året gick emot avtalet att bygga hyresrätter på A7-fältet och istället gjorde bostadsrätter. Straffet: Ett vite om 10,4 miljoner kronor.

Exakt vad som händer om Österled inte följer markanvisningsavtalet på alla punkter har regionen ingen tydlig plan för.

– Regionen förutsätter att Johan Gate vill genomföra projektet i enlighet med markanvisningstävlingen och vad som överenskommits i avtal, säger Anna Adler, exploateringsstrateg.

I avtalet används ganska oklara formuleringar. Till exempel står det att om genomförandet "i väsentliga delar inte följs" har regionen rätt att ta återta markanvisningen.

– Regionen har möjlighet att ta tillbaka marken om det inte händer något på platsen, men om byggena tuffar på och har inletts så bör sluttiden kunna vara lite flexibel, säger Johan Gate.

Tomten där grillen i Hemse står är platsen för de nya hyresrätterna på orten. Grillen planeras få en ny placering.
Tomten där grillen i Hemse står är platsen för de nya hyresrätterna på orten. Grillen planeras få en ny placering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!