Enligt undersökningen, vars siffror Lärarförbundet tagit fram från SCB, tjänar en på Gotland verksam gymnasielärare med minst tre års eftergymnasial utbildning i genomsnitt 36 300 kronor i månaden vilket är lägst i landet. Grundskollärare tjänar 34 700 kronor vilket placerar dem på en sjätteplats från slutet bland landets län.
– Lönen är jätteviktig. Om man ser till nyrekryteringen beror mycket på lön. Vi har svårt att konkurrera med kommunerna i vår närhet på östsidan av Sverige, menar Linda Rung, ordförande i Lärarförbundet på Gotland.
Hon har arbetat på Gotland i 20 år och konstaterar att lönen alltid har legat lägre här och man har inte kommit ikapp.
– Lönen lockar, så är det ju. Därför är den högre i vissa kommuner som använder den för att locka på grund av lärarbristen. På fastlandet kan man ju också bo i en kommun och arbeta i en annan, framhåller Linda Rung.
Hon ser även en viktig förändring under de senaste åren som också kopplas till lärarbristen.
– De privata aktörerna erbjuder högre lön till sina nyrekryteringar. Av den grupp förskollärare som gick ut från Campus Gotland i januari har flera fått erbjudanden hos privata verksamheter, belopp som ligger ett par tusen högre än regionen. Som ny inom kommunen hamnar du på 28 500, vid privata har man fått över 30 000.
– Tidigare var det ingen skillnad. När det är brist betalar man mer, det har inte riktigt skett på Gotland förut men börjar inträffa nu och det är lite oroväckande om inte regionen kan möta upp. Och det är absolut brist på behöriga lärare på Gotland i dag, fastslår Linda Rung.
Utbildningsdirektör Torsten Flemming konstaterar att det för tillfället är lärarnas marknad. På Gotland är i dag cirka 70 procent av lärarna behöriga.
– Förväntningarna på lön är höga just nu och vi har satsat på lärarlöner de senaste åren. Att hålla ihop lönebilden är rätt svårt när vi också satsar på de nya. De som jobbat länge känner sig ifattsprungna, det är knepigt.
Men han framhåller att lönen bara är en del och att många lärare ändå flyttar hit.
– Det är viktigt hur skolan fungerar, vilken kvalitet den har och hur elevunderlaget är. Vi har inga utanförskapsområden med tunga skolor och man kan välja att jobb i en mindre eller större skola, framhåller Torsten Flemming som några av fördelarna inom den gotländska skolvärlden.