Gotlandståget fick ny personvagn på långlån

Gotlandståget växlade i går personvagnar. En ankom på långlån från Jädraås och en lämnades åter till Skara.

Den specialbyggda trailern backar in med sin tågvagnslast.

Den specialbyggda trailern backar in med sin tågvagnslast.

Foto: Erik Daun

Nyheter2020-04-28 09:12

– Kul och positivt, menade Anders Svensson, vice ordförande i Gotlandståget, om nyförvärvet som togs emot av ett gäng tågentusiaster. 

Det var en specialtrailer som fraktade tågvagnen till Dalhem. Vanligen lastar den spårvagnar i Göteborg eller nya tåg till Roslagsbanan. Men nu blev det en runda i landets olika väderstreck. Vagnen till Gotland hämtades i Jädraås i Gästrikland och vagnen från Gotland hade Skara som slutmål. 

I båda fallen handlar det om lån. Den som gick i väg hade Gotlandståget lånat på fem år och den som ankom har man på 20 år med möjlighet till förlängning. Den kommer från Jädraås-Tallås järnväg. Anledningen är att denna inte har användning för vagnen och inte heller någon lämplig uppställningsplats inomhus. 

– Vi som håller på i föreningarna känner varann, förklarar Anders Svensson, vice ordförande i Gotlandståget, hur lånekontakterna etablerats. 

– Vi var och tittade på den förra sommaren och tyckte att det blir väl bra. 

De båda vagnarna är snarlika. Men nykomlingen har lite modernare delar. Den är byggd 1911 i Södertälje, är 18 meter lång och väger 18 ton.

– Nu ska den fixas upp och snyggas till, den har inte rullat på 15 år. Men till tomtetåget i december ska den vara klar, lovar Anders Svensson. 

Sommartrafiken hoppas man kunna genomföra. 

– Vi försöker vara kreativa. Vi får sätta in många personvagnar så att passagerarna kan spridas ut. Och det blir utan konduktör som klipper biljetten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!