Sommaren brukar betyda att grillarna står heta. Vi har gjort en koll hos några av matbutikerna på ön för att se vad som är populärt på grillarna i år. Påverkar inflationen och ekonomin eller grillar folk på som vanligt?
– Det känns som att de enkla grilldetaljerna har minskat i försäljning. Väldigt mycket lokalt och gotländskt kött säljs istället, säger stormarknadschefen Markus Wahlgren på Stora Coop.
Han berättar vidare att de redan förra året noterade att försäljningen av färdigmarinerat kött minskade. Med tanke på de ökade inflationspriserna trodde Markus Wahlgren att försäljningen av kött skulle minska ytterligare i år, men den har snarare gått upp.
– Vi säljer mer och mer gotländskt kött som inte är färdigkryddat, det tar slut så fort vi får hem det, säger han.
Något annat som är populärt i år är spetskål och andra vegetariska alternativ. Detta är något som Sanna Söderlund, personal- och kvalitetsansvarig på Ica Atterdags håller med om. De har dock märkt att kött generellt inte säljer lika mycket i år.
– Det är mer vegetariskt och mindre kött. Det tror jag beror på de ökade priserna. Jag har fått uppfattningen om att folk håller mer i sina pengar och väljer billigare alternativ att grilla, säger Sanna Söderlund.
Något annat som blivit inne på senare år är halloumi och, till Sanna Söderlunds förvåning – kyckling.
– Jag trodde att försäljningen av kyckling skulle minska, men det har den inte. Det är populärt med billigare råvaror som man kan dryga ut tallriken med, säger hon.
Frågan är vad kunderna i butikerna grillar i sommar. Vi frågade ett antal:
– Vi grillar allt från kyckling till fläskkarré. Nu är det dags för lamm. Vi har köpt mycket grönsaker som zucchini och spetskål, säger kunderna Marie och Sten.
Har ni omprioriterat inköpen i år med tanke på de ökade priserna?
– Ja, vi kör mer grönsaker nu än vad vi gjort förut, säger Marie.
En annan som gillar att grilla är Alvar. Han tycker om fläskfilé, kyckling och hamburgare. Alvars köpbeteende har dock inte förändrats med tanke på de ökade priserna.
– Jag handlar precis som jag gjort förut, säger han.
Andreas favorit på grillen är fläskkarré och andra köttbitar, han berättar att han inte heller har förändrat sitt sätt att handla.
Erik och Isabelles favorit på grillen är fläskfilé, men också grönsaker. De berättar att det blivit mer grönt på grillen i år.
– Det har blivit lite mer pressgurka och mindre nötkött, säger de.