Gotlänningen går in i miljardaffär

Den gotländske entreprenören Patrik Rees går in i en affär värd över en miljard kronor, när två stora snussajter går samman.

Patrik Rees vid värdshuset Johan Målares hus i Visby, som han äger.

Patrik Rees vid värdshuset Johan Målares hus i Visby, som han äger.

Foto: David Skoog/arkiv

Nyheter2019-09-26 19:01

Patrik Rees, gotlänning på heltid och känd som mångmiljonär, går nu in i en internationell storaffär värd över en miljard kronor. Patrik Rees är sedan 2014 huvudägare i Snusbolaget.se, som nu går samman med den svenska snusåterförsäljaren Northerner, vilket Dagens Industri avslöjade under torsdagen. Sammanslagningen resulterar i ett nytt bolag som döps till Haypp Group och i detta bolag kommer gotlänningen att ha den största ägarandelen, 32,2 procent av aktierna. Redan nästa år spås omsättningen enligt Dagens Industri öka till närmare 1,4 miljarder kronor för det nya bolaget, då man väntas fortsätta växa snabbt.

– Arbetet har pågått en tid och det känns väldigt roligt att vi kommit fram till det här. Nu blir vi världens största e-handlare för snusprodukter, säger Patrik Rees till Helagotland.se om storaffären.

Gotlänningens två ägarbolag Eastcoast Capital AB samt E-Business Partner Norden AB har båda sina säten i Visby.

– Så det här ägandet blir gotländskt, säger Patrik Rees.

Affären uppges vara helt aktiebaserad, det vill säga inga kontanter byter ägare och inga delägare säljer heller några andelar. 

Snusbolaget i Norden AB grundades 2009, har växt snabbt och omsatte förra året 438 miljoner kronor. Bolaget tillverkar inte snus, men säljer från många snusmärken till kunder via nätet över stora delar av världen. Framför allt marknadsför man tobaksfria nikotinpåsar. 

Snusbolaget.se har haft svårt att nå kunder i USA. Northerner, som grundades 1998, är däremot redan stora hos amerikanska kunder, vilket var en av orsakerna till att Snusbolaget ville få till en sammanslagning. Nybildade Haypp Groups vd Gavin O'Dowd säger till Dagens Industri att man ser en "enorm tillväxtpotential" i USA framöver.

Patrik Rees:

– För att komma åt de stora marknaderna i USA och Asien var det här ett väldigt viktigt förvärv.

Snusbolaget bygger just nu en stor robotiserad lageranläggning i Haninge och Haypp Group väntas framöver öppna kontor i ett flertal nya länder.

Patrik Rees kom till Gotland 2009 och bor här på heltid sedan 2014. Han och frun Kristin bytte förra året boende och köpte då vad som blev 2018 års dyraste villa på Gotland, ett stort hus i Visby innerstad.

– Vi firar 10-årsjubileum på Gotland i år, och trivs fantastiskt bra på ön. Vi har inga tankar på att flytta vidare, säger han.

Patrik Rees sitter i 27 olika bolagsstyrelser. Han är en av delägarna i den stora utvecklingssatsningen på Tofta Strand som pågår. Han äger också värdshuset Johan Målares hus i Visby innerstad, och är även delägare i ishotellet i Jukkasjärvi. Patrik Rees var en av grundarna till sajten Bygghemma.se och 2014 tjänade han, enligt Dagens Industri, över 100 miljoner kronor på att sälja sin del i bolaget.

Patrik Rees.
Patrik Rees.
HAYPPS FEM STÖRSTA ÄGARE

1. Patrik Rees via bolag, 32,2 procent

2. Grundarna Linus Liljegren och Henrik Nordström via bolag, 21,4 procent

3. Frank Svandal och bröderna Orvelin (på Northerner), 12,2 procent

4. Gavin O’Dowd, 8,4 procent

5. Ebusiness partner Norden, 6,1 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!