Lilla Bjers i Västerhejde har tagit emot många priser både för sin ekologiska odling och maten som serveras i gårdskrogen. Nu tar ägarna nästa steg i det klimatvänliga kretsloppet.
Som första aktör i Norden ska gården odla egna sniglar för konsumtion. De små blötdjuren blir en gotländsk delikatess på tallriken, säger Margareta Hoas, som med sin familj driver gården.
– För oss känns det här som framtidens mat när man vill minska sin köttkonsumtion, säger Margareta.
Dottern Elin fyller i:
– En del förespråkar att man ska äta insekter, men det är mer kött i en snigel än i en gräshoppa.
Just nu byggs boplatser åt de små djuren. I ett nytt växthus har familjen Hoas byggt jordbäddar där sniglarna ska kunna leva året om.
– Där inne kan man hålla en hög fuktnivå sommartid. Vi vill också få dem att kunna övervintra, säger Margareta Hoas.
Djuret som ska odlas är fläckig vinbergssnäcka, som i dagligt tal kallas snigel men som egentligen räknas som en snäcka. Vinbergssnäckor finns vilda på Gotland, och det är en "kusin" till dem som nu ska flytta in på Lilla Bjers.
I dagsläget finns ingen känd aktör i Norden som odlar sniglar. Däremot är Baltikum, Polen, Tyskland och Storbritannien i framkant. Lilla Bjers kommer att få sina snäckor från en odlare på Irland. I mars kommer tusen sniglar hit i ett paket.
– Vi har fått kontakt med en odlare där, och de tyckte det är häftigt att någon i Sverige vill börja, så därför skänker de sniglarna till oss. De tyckte att vi skulle börja med 7 000, men vi vill gärna dra igång lite försiktigt, så vi bad att få börja med 1 000, säger Margareta.
Tanken är att snigelfarmen ska bli en del av kretsloppet på gården.
– Sniglarna får äta det som blir över från vår grönsaksproduktion.
När det är dags för tallriken kokas sniglarna med skal vid cirka ett års ålder, ungefär på samma sätt som kräftor tillagas.
– Sen serveras de i sitt skal, säger Margareta.
Tror ni att gotlänningarna kommer att stå på kö för att komma och äta sniglar hos er?
– Vi får se hur mottagandet blir. Våra kockar tycker att sniglar är skitkul, men bland konsumenter finns det ju olika läger i vad man tycker om sniglar, säger Elin.
Pappa Göran Hoas:
– Många är nog nyfikna och vill se hur vi odlar fram dem. I matlagningen kan man välja hur mycket man vill att det ska smaka snigel. Den behöver inte bara smaka vitlök och vara gummiaktig, säger han.
På Lilla Bjers produceras nu allt från meloner till julgranar under Kravs flagga. En utmaning blir att få även sniglarna att bli kravmärkta.
– EU är inte helt med på tåget där. Vi vill ju även ha sniglarna ekologiskt certifierade, men på EU:s lista finns varken sniglar eller insekter med ännu, säger Margareta Hoas.