Den nya tidtabellen för kollektivtrafiken kommer att börja gälla den 14 juni. Bland förändringarna finns att ett antal stopp tas bort och att linjer dras om. Syftet är att det ska bli större möjligheter till byten på Visby busstation.
– Alla landsbygdsturer in till Visby ska kunna synkas med stadstrafikens avgångar för att man ska kunna åka vidare och till exempel ta sig till lasarettet utan väntetid, säger tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C).
Stadstrafikens linje 1, som är den viktigaste i Visby, kortas något. Linjen kör Gråbo-busstationen-lasarettet ska inte längre trafikera Signalgatan och Halsjärnsgatan. Hållplatserna Signalgatan Övre, Appellen och Halsjärnsgatan stryks, och resenärer får istället kliva på bussen vid Visborgskyrkan eller Andrégatan. Ringlinje 5 fortsätter dock att trafikera hållplatserna.
Linje 12 mellan Visby och Burgsvik anpassas genom att bussen kör av från väg 142 och in i Atlingbo kyrkby. Hållplatsen Lilla Atlings på väg 142 stryks.
För att räta ut linje 61 (Lärbro-Kappelshamn-Visby) kör bussen inte längre in i Väskinde. Istället uppgraderas den befintliga linje 62, som hittills körts som skollinje mellan Väskinde och Visby, med ny dragning och fler turer. Samtidigt trafikerar 61:an inte längre Lärbro-Slite, som redan trafikeras av linje 20.
En positiv nyhet för boende norr om Visby är att stadstrafiken planerar utökning till att köra från Visby till tätbefolkade Själsö och Brissund. Detta är än så länge ett förslag som inte kommer träda i kraft till sommaren. Stadstrafikens linje 4 (i dag Visby-Snäck) förlängs till att gå väg 149 för att svänga ner vid Själsönedfarten och svänga upp på väg 149 igen i höjd med Krusmyntagården. Detta kräver bussar som klarar både branta backar och smala vägar.
– Ett bra steg att knyta ihop Visby med närområdena, säger Karl-Johan Boberg.
Hos nämnden finns också tankar på att stadstrafiken ska trafikera Vibble-Fridhem-Högklint, med en tänkbar slutstation vid den nya garnisonen på Tofta skjutfält.
– Tofta skjutfält blir en av våra större arbetsplatser med många som ska dit, säger Karl-Johan Boberg.
Det finns ingen planerad förbättring för att synka landsbygdsbussarna med båtarnas ankomst i Visby hamn.
– Båtarna är svårare då de ändrar sin tidtabell oftare. Bussarnas tidtabell ändras två gånger om året och sen är den låst, förklarar teknikförvaltningens chef Patric Ramberg.