Chefen som fick gå: "Förstod inte tystnadskulturen"

Enligt Kommunal raserades medarbetarnas tillit för förvaltningschefen Patric Ramberg när avdelningschefen fick gå utan förklaring. Nu väljer Linda Vonstad, som den aktuella chefen heter, att berätta hur det gick till genom inspelade samtal med Ramberg.

Linda Vonstad upplever sig utfryst från Region Gotland som arbetsgivare. Hon har sökt 19 jobb utan att kallas till en enda intervju, och ser sig själv som exempel på varför tystnadskultur råder.

Linda Vonstad upplever sig utfryst från Region Gotland som arbetsgivare. Hon har sökt 19 jobb utan att kallas till en enda intervju, och ser sig själv som exempel på varför tystnadskultur råder.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2021-11-02 06:04

Linda Vonstad rekryterades som avdelningschef för den nyorganiserade avfallsavdelningen i maj 2019. Under henne fanns slam- och återvinningsenheten, liksom enheten för administration och utveckling inom avfall. Arbetsmiljöproblemen var även i tidigare organisation påtagliga. 

Två år senare, i maj i år, blir hon utköpt och Ramberg betalar 684 000 kronor för att hon, enligt Ramberg, inte håller måttet. Enligt fackförbundet Ledarna saknas saklig grund till uppsägning, varför enda andra alternativet är utköp. I samma veva får även två enhetschefer gå, den ena blir omplacerad och den andra uppges ha sagt upp sig själv till följd av en incident med attesterade fakturor. Det resulterar i att avfallsavdelningen står utan ledning. 

GT har fått ta del av inspelade rehabsamtal från i våras med Linda under hennes sjukskrivning på grund av utmattning. Här meddelar Ramberg sina planer för henne och berättar hur han ser på avdelningen:

– Jag hade en förhoppning om att vi skulle göra ett försök, men jag vetefan hur det ska gå till. Min tvekan ligger i dels hur långt det gått, det är så jävla mycket som är under isen på den avdelningen. Det ligger i hur du agerar i ditt ledarskap och det ligger i din och min relation. Hur funkar vi? Jag menar, jag känner en stor osäkerhet kring det här och jag vetefan om vi kan göra någonting.

Han fortsätter:

– Det här handlar inte bara om dig utan det handlar om hela avfalls utveckling och framtid../..det krävs ett nytt ledarskap, det krävs ny energi, jag känner mig säker på att vi måste ha in något nytt här../..Egentligen är vi i en sämre position i dag än när vi nystartade och slog ihop de här enheterna, säger Ramberg.

– Snälla Patric, jag är mitt i en hundraprocentig sjukskrivning, jag tycker du går över gränsen, du kan väl ge mig en chans att visa vad jag går för? Fast under rimliga arbetsförhållanden!, säger Linda.

– Det här jobbet vi pratar om Linda, det har inga rimliga arbetsförhållanden. Det är en jättebacke som någon ska gå uppför och jag tror inte du fixar det, säger Ramberg.

Han säger i inspelningarna att det saknas tillit, och tar som exempel upp den enhetschef som Ramberg själv under Lindas sjukskrivning låtit omplacera. En enhetschef han velat flytta på under flera år, som han själv säger på bandet. Den enhetschefen hade i ett tjänstemannaförslag gått emot Ramberg när det skulle föredras i nämnden, och nu anser Ramberg att Linda borde haft bättre koll på sin enhetschef. I samma veva får politiken sig en känga:

– Med den politik vi har nu kan vi glömma att ta hem allting, de jobbar inte åt det hållet utan snarare tvärtom../..Jobbar man i en politiskt styrd organisation så måste man gilla läget../..annars är min uppfattning att man som tjänsteman ska kunna föra fram sina tankar och idéer, säger Ramberg.

Under nästkommande rehabmöte med Ramberg tar Linda hjälp av sitt fackförbund Ledarna. Inte heller det här mötet kommer att handla om rehabilitering. Efter en kort stunds samtal framkommer att Ramberg vill avsluta Lindas anställning:

Jag har en avdelning som är i totalt förfall ska jag säga. Och jag måste få en snabb lösning på det. Det som krävs där, jag anser inte att Linda grejar det, säger han.

Facket replikerar med att förklara att det krävs saklig grund för att avskeda någon, vilket de menar saknas i det här fallet. Så antingen tar de ärendet till förhandling, där Ramberg behöver visa underlag med dokumentation och handlingsplaner, eller så får de köpa ut henne för en dyr penning eftersom det saknas saklig grund.

I dag upplever sig Linda utfryst. Hon har sökt 19 tjänster inom Region Gotland, men inte kallats till en enda intervju.

– Det är ju inte som att jag söker till sjuksköterska. Jag söker jobb jag är kvalificerad för, men vi bor på en liten ö och ryktet går fort. Jag förstod helt enkelt inte tystnadskulturen när jag började. Jag fattade inte varför de andra avdelningscheferna satt där tysta. Det gör jag nu. Här kan man få sparken för ingenting.

Även avdelningschefen före Linda – i den tidigare organisationen – köptes ut av Ramberg. En ny avdelningschef har rekryterats, men har ännu inte påbörjat sin anställning. 

Bara under förra året och i år har personal köpts ut för 896 900 kronor på slam- och återvinning, exklusive skatt och arbetsgivaravgifter.

Teknikförvaltningen

Enligt regionens hemsida ska "verksamheterna drivas kostnadseffektivt utifrån beslutade mål och med målsättningen att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt."

Teknikförvaltningen har sammanlagt cirka 500 medarbetare. Enligt Kommunal har avfallsavdelningen totalt 32 medarbetare fördelade på två underenheter, slam/ÅVC och administration- och utveckling. Varje enhet har en egen chef, samt en chef för hela avdelningen. Rekrytering för dessa poster pågår till viss del ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!