Upptäckte borg från folkvandringstiden: "Många går bara förbi"

Ingen svamp men väl en fornborg. Arkeologen Ny Björn Gustafsson och taxen Britta hittade ett ovanligt fynd under skogspromenaden i Lummelunda.

Ny Björn Gustafsson och (forn)taxen Britta är ett erfaret sökarpar när det kommer till fornlämningar. "Britta har besökt fler fornborgar än de flesta människor" säger Ny Björn.

Ny Björn Gustafsson och (forn)taxen Britta är ett erfaret sökarpar när det kommer till fornlämningar. "Britta har besökt fler fornborgar än de flesta människor" säger Ny Björn.

Foto: Albin Jakobsson

Nyheter2024-06-15 12:05

Den har med största sannolikhet funnits sedan folkvandringstiden cirka 400 till 550 år efter Kristus. Den har mest största sannolikhet också passerats av många gotlänningar på tur där den ligger endast några meter från vandringsstigen. Men nu är den också hittad och registrerad, fornborgen vid Björkume naturreservat i Lummelunda.

– De flesta som går förbi ser nog bara en slänt, stenar eller helt vanlig skog. Men det är som att leta efter kantareller, man bör ha koll på vad man letar efter. Då finns det verkligen historia att hitta, säger Ny Björn Gustafsson, arkeolog och upptäckare av fornborgen.

Efter att ha upptäckt vad som kunde vara en fornlämning med en laserskanner som läser av topografin från ovan och en digital terrängmodell begav sig Ny Björn Gustafsson och hans följeslagare, taxen Britta ut för att undersöka området närmare. Väl på plats tog det inte lång tid innan fornborgen var upptäckt.

– Man ser att det gått en mur här om man vet vad man ska titta efter, lite stenblock och sådär. Och mellan de här två stenarna har det varit en ingång, säger Ny Björn Gustafsson och pekar mot en vall med stenar.

Det nyupptäckta fyndet går under namnet kustklintborg, för det är just det den har varit.  

– Den här fornborgen är ju 1500 år gammal och då gick vattnet ett antal meter längre upp från där vi står nu. Borgen stod vid kusten på en klint som blev skydd mot ovälkommet besök från havet. Samtidigt gjorde utsikten från halvudden att det var lätt att upptäcka hot, säger Ny Björn Gustafsson.

undefined
Kan du hitta fornborgen? Ett vant öga likt Ny Björn Gustafssons har full koll på vart den finns.


Utöver att det är en kustklintborg konstaterar Ny Björn Gustafsson att annan information också finns att hämta i lämningarna efter borgen.

– Det har nog inte funnits ett samhälle just här, men en sån här mur bygger inte sig själv utan det krävs många inblandade. Däremot fanns det väldigt bra odlingsområden längre in i dagens Stenkyrka, där en större mängd människor levde och verkade, säger Ny Björn Gustafsson. 

Att det råder ett stort sug hos Ny Björn att lära sig mer om sin upptäckt råder det inget tvivel om. Men något vidare arbete med fornlämningen tror han inte kommer att ske.

–Det krävs en budget och finns ett antal bestämmelser om hur man hanterar fornlämningar och i det här fallet går man nog inte vidare. Men det är viktigt att upplysa om var och att den finns, säger Ny Björn Gustafsson. 

undefined
Ny Björn Gustafsson och taxen Britta i hemtama miljöer, skogen på jakt efter nya fornlämningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!